Musulmaņiem un kristiešiem ir vairāk kopīga nekā atšķirīga, atklājot islāma mākslas izstādi, sacīja Lielbritānijas princis Čārlzs.
"Pārāk daudz uzmanības tiek veltīts reliģiju ārējām atšķirībām. Gandrīz refleksīvi tās [ārējās atšķirības] tiek pārvērstas par šķietami necaurredzamu nošķirtību cilvēku starpā," sacīja princis, kurš ir izvēlējies dialoga veicināšanu reliģiju starpā par vienu no savām galvenajām prioritātēm.

Izstādē "Gars un dzīvība" redzamie meistardarbi Londonas Ismaila centrā liecina par "ciešām saitēm starp pravieša Abrahama reliģijām", norādīja princis.

Izstādē redzamie darbi atgādina "par garīgumu, no kā mūsu reliģijas smeļ patieso spēku, kā arī par mūsu kopīgo mantojumu un tradīcijām", uzsvēra princis.

Izstādi rīko Aga Hana kultūras fonds un ekspozīcijā ir apskatāmi reti islāma mākslas darbi un manuskripti, kas Lielbritānijā nekad agrāk nav izrādīti.

Starp izstādē redzamajiem darbiem ir arī persiešu eposa "Šahnāme" ("Ķēniņu grāmata") miniatūrgleznojumi, kā arī ārkārtīgi rets Avicennas medicīnas kanona eksemplārs. Šo darbu vairāk nekā 500 gadus izmantoja kā medicīnas mācību grāmatu Eiropā un Tuvajos Austrumos.

Izstādē apskatāmi gan reliģiskās, gan sekulārās mākslas darbi - mūzikas instrumenti, skulptūras, keramika un gleznas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!