Lielbritānijas princis Harijs sestdien atgriezīsies Lielbritānijā no dienesta Afganistānā, ko viņam nācās pārtraukt priekšlaicīgi sakarā ar informācijas noplūdi medijos.
Lidmašīna ar princi Hariju sestdien piezemēsies armijas bāzē uz rietumiem no Londonas, pavēstīja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Lielbritānijas armija piektdien nolēma nekavējoties izvest no Afganistānas princi Hariju saistībā ar mediju izplatīto informāciju par viņa dienestu vienā no valsts bīstamākajiem rajoniem.

"Pavēlniecībā pēc detalizētas risku izvērtēšanas pieņemts lēmums princi Hariju nekavējoties izvest no Afganistānas," teikts ministrijas paziņojumā.

23 gadus vecais princis decembra vidū stingras slepenības apstākļos tika nosūtīts uz nemierīgo Hīlmendas provinci Afganistānas dienvidos, un starp armiju un medijiem tika noslēgta neparasta vienošanās par šīs informācijas neizpaušanu.

Taču slepenības plīvurs sagruva ceturtdien, kad informācija par prinča dienestu Afganistānā parādījās ASV mājaslapā "Drudge Report".

Ministrija paziņoja, ka lēmums atsaukt princi, kurš ir trešais pretendents uz Lielbritānijas troni, pieņemts galvenokārt tāpēc, ka "visas pasaules mediju ziņošana par princi Hariju Afganistānā var ietekmēt tur dislocēto drošību, kā arī rada risku viņam kā atsevišķam karavīram".

Ministrija kā "nožēlojamu" kritizēja "ārzemju mediju elementu lēmumu ziņot par prinča Harija atrašanos Afganistānā, nekonsultējoties ar Aizsardzības ministriju".

"Tomēr šie ir apstākļi, kurus mēs vienmēr esam apzinājušies un kuriem mums bijuši gatavi rīcības plāni," teikts paziņojumā.

Princis Harijs kļuvis par pirmo britu karaliskās ģimenes locekli vairāk nekā 25 gadu laikā, kurš nosūtīts kaujā.

Viņa Karaliskās kavalērijas vienība cīnās ar talibu nemierniekiem Hīlmendā, kur izvietota lielākā daļa no 7700 uz Afganistānu nosūtīto britu karavīru.

Saskaņā ar noslēgto vienošanos, Hariju Afganistānā apmeklēja žurnālistu grupa ar nosacījumu, ka informācija par to tiks izplatīta tikai pēc tam, kad viņš vairs neatradīsies Afganistānā.

Vienošanās par slepenību tika noslēgta pēc tam, kad pagājušajā gadā publicitātes radīto risku dēļ tika atcelta prinča nosūtīšana uz Irāku.

Ceturtdien, kad atklājās prinča atrašanās Afganistānā, tika izplatītas iepriekš sagatavotās intervijas, kā arī videoieraksts, kurā viņš šauj ar ložmetēju, runā pa lauka telefonu un mēģina iedarbināt noslāpušu motociklu.

Vienā intervijā princis ar kolēģiem joko par savu iesauku "ložu magnēts" un teic, ka viņa mirusī māte princese Diāna būtu lepna par viņa dienestu.

Harijs atzīst, ka viņa dienests viņu padara par ekstrēmistu "galveno mērķi un ikviens, kurš viņus atbalsta, centīsies noteikt manu atrašanās vietu".

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns viņu raksturoja kā "priekšzīmīgu karavīru, kurš dien uzticīgi mūsu bruņoto spēku vislabākajām tradīcijām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!