Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Prodemokrātiskie politiķi pārliecinoši uzvarējuši aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajās Honkongas pašvaldību vēlēšanās, raksta aģentūra "Reuters".

Demokrātiju atbalstošie kandidāti ieguva gandrīz 90% no 452 pašvaldību krēsliem. Vēlēšanās piedalījās 71% balsstiesīgo – tik augsta aktivitāte Honkongas pašvaldību vēlēšanās vēl nav pieredzēta.

Honkongas vadītāja Kerija Lama paziņoja, ka teritorijas valdība respektē vēlēšanu rezultātus. “Sabiedrības vidū pastāv dažādas analīzes un interpretācijas par rezultātiem, un daudzas no tām atzīst, ka rezultāti atspoguļo cilvēku neapmierinātību ar pašreizējo situāciju un problēmām sabiedrībā,” teica Lama.

“Šis ir demokrātijas spēks. Šis ir demokrātijas cunami,” izteicās Tomijs Čengs – bijušais studentu protestu līderis, kuram arī izdevās uzvarēt vēlēšanās vienā no Honkongas rajoniem.

“Pašvaldību vēlēšanas parāda, ka centrālajai valdībai ir jāievēro demokrātiskas sistēmas prasības,” norādīja Demokrātiskās partijas vadītājs Vū Čī Vajs, piebilstot: “Šodienas rezultāts ir pirmais solis mūsu garajā ceļā uz demokrātiju.”

Honkongā jau sešus mēnešus norisinās asi protesti, kurus izraisīja likumprojekts, kas paredzēja aizdomās turamo izdošanu kontinentālajai Ķīnai. Šobrīd protesti pārtapuši par plašāku kustību, kuras dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju Honkongā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!