Krievijai, Ukrainai un Vidusjūras dienvidu piekrastes valstīm, piemēram, Izraēlai, būtu jāpaliek ārpus Eiropas Savienības (ES), uzskata Eiropas Komisijas prezidents Romano Prodi.
"Jautājums ir par to, vai mēs apstāsimies vai ne," intervijā, kas otrdien publicēta Itālijas laikrakstā "La Stampa", sacīja Prodi, atbildot uz jautājumu, vai nākotnē Krievija varētu kļūt par ES dalībvalsti.

"Kas attiecas uz Krieviju, Ukrainu, Moldovu un Vidusjūras dienvidu piekrastes valstīm, ieskaitot Izraēlu, var apvienot daudzas lietas, bet ne institūcijas," viņš norādīja.

Pēc Prodi teiktā, sadarbības līgumos ar šīm valstīm varētu iekļaut vienošanās par tehnisko un ekonomisko sadarbību, taču ES amatpersonas uzskata, ka būtu sarežģīti ar Krieviju izstrādāt kopīgu politiku ārlietu, aizsardzības, ekonomikas un citos jautājumos.

EK prezidents uzskata, ka Balkānu reģionā situācija ir citāda.

"Balkāniem, vienalga kāds būtu kalendārais grafiks, ir lemts kļūt par Eiropas ģimenes locekli. Tas ir reģions, par kuru mums jārūpējas," viņš teica.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Komisija rekomendēja 2004.gadā uzņemt savienībā desmit kandidātvalstis, tostarp arī Latviju, un pauda atbalstu Bulgārijas un Rumānijas uzņemšanai 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!