Gandrīz 20 miljoni itāļu svētdien un pirmdien dosies pie vēlēšanu urnām, lai balsotu municipālajās vēlēšanās, kas ir pirmais pārbaudījums jaunā Itālijas centriski kreisā premjerministra Romāno Prodi valdībai.
Balsojumā tiks sadalītas vietas 1307 municipalitātēs, 11 provincēs un Sicīlijas reģionā, kā arī mēra amati Romā, Milānā, Neapolē un Turīnā.

Pēc sakāves vispārējās vēlēšanās aprīlī bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni cer uz atriebību.

"Šīs vēlēšanas būs aicinājums kreisajai valdībai atkāpties," paziņojis kaujinieciskais Berluskoni, paužot pārliecību par savas koalīcijas uzvaru vēlēšanās.

Iepriekšējās municipālajās vēlēšanās 2001.gadā kreisās partijas guva pārsteidzošus panākumus lielākajā daļā Itālijas pilsētu, izņemot Milānu, kas ir Berluskoni centriski labējās koalīcijas atbalstītāju cietoksnis.

Šoreiz uz mēra amatu Milānā kandidē bijusī izglītības ministre Letīcija Morati, kuru Berluskoni nesen raksturoja kā "mūsu dzelzs lēdiju".

Viņas pretinieks ir bijušais pilsētas policijas vadītājs Bruno Ferante.

Kaut arī lielākajā daļā pilsētu cīņa par amatiem būs nikna, gaidāms, ka Romas populārais mērs Valters Veltroni tiks ievēlēts uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

Pret viņu kandidē 48 gadus vecais bijušais lauksaimniecības ministrs Džanni Alemāno no labējās Nacionālās alianses.

Sicīlijā reģionālās valdības prezidents Salvatore Kufaro sacentīsies ar vadošu Prodi kandidāti Ritu Borzelīno, kas ir 1992.gadā mafijas nogalināta tiesneša māsa un kas ir solījusi ievēlēšanas gadījumā cīnīties pret organizēto noziedzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!