Foto: AFP/Scanpix

Ja Eiropā neieplūdīs migranti, iedzīvotāju skaits daudzās valstīs var samazināties par 40%, piektdien Eiropas Konservatīvo un reformistu alianses (AECR) rīkotajā konferencē "Atbildība un politiskā realitāte: izaicinājumi un risinājumi migrācijas krīzei Eiropā" sacīja Kembridžas universitātes profesors Roberts Rovtorns (Robert Rowthorn).

Viņš atzina, ka laikā, kad piekritis piedalīties šajā konferencē, viņš nebija nojautis, ka migrācijas problēma eskalēsies tik lielā mērā un cilvēki no Tuvajiem Austrumiem šādos apmēros pārvietosies uz Eiropu.

"Eiropā ir problēmas ar demogrāfisko situāciju un ir diezgan lielas atšķirības starp dažādām valstu grupām, piemēram, pēcpadomju valstīm, vāciski runājošajām un dienvideiropas valstīm," stāstīja profesors.

ANO prognozes liecina - ja Eiropā nebūs migrācijas, tad līdz 2100. gadam valstu iedzīvotāju skaits samazināsies par 40%, un tas ir milzīgs skaitlis, atzīmēja Rovtorns.

"Šie pieņēmumi ir izdarīti, balstoties uz ideju, ka dzimstības līmenis pakāpeniski palielināsies 15 - 20 gadu laikā. Bet, ja tas nenotiks, tad šis samazinājums būs daudz lielāks, pat 50%, ja migrācijas nebūs," viņš sacīja.

Profesors turpināja, ka ir "pilnīgi skaidrs, ka to veicina sabiedrības novecošanās, un to grupu skaits, kas ir vecāks par 60 gadiem, būtiski pieaugs".

Reizē viņš norādīja, ka atšķirīga situācija ir Lielbritānijā un Francijā. "Ja migrācijas nebūs, tad iedzīvotāju skaits tur būs apmēram tas pats, līdz ar to šīs valstis nesaskaras ar šo problēmu. Mums nav bažu, ka mūsu cilvēki vienkārši pazudīs," pauda Rovtorns.

Jau vēstīts, ka piektdien ES Mājā notiek AECR rīkotā konference "Atbildība un politiskā realitāte: izaicinājumi un risinājumi migrācijas krīzei Eiropā".

Pasākuma laikā eksperts no Starptautiskās iniciatīvas pret transnacionālo organizēto noziedzību iepazīstinās ar šīs organizācijas paveikto darbu saistībā ar migrantu kontrabandas tīklu uz Eiropu sazīmēšanu.

Tāpat ar runu uzstāsies arī žurnāla "Newsweek" žurnālists, kurš stāstīs par migrantiem un Vidusjūras mafiju. Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns iztirzās masu imigrācijas politiskos un ekonomiskos aspektus, bet Latvijas Radio žurnālists Uģis Lībietis uzstāsies ar priekšlasījumu par bēgļiem kā mediju un politiskās propagandas upuriem.

Pasākuma līdzorganizators un paneļdiskusijas dalībnieks ir Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!