Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, runādams kādā konferencē, ieteica Eiropai paraudzīties "ārpus savām robežām" un sīkāk izklāstīja savu "Lieleiropas" redzējumu, iekļaujot tajā arī Izraēlu, Turciju un Krieviju kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, ar piebildi, ka tam būšot vajadzīgs laiks.
"Es redzu Eiropu, kas nākotnē spēs iekļaut sevī arī tādas valstis kā Izraēlu, Turciju un Krievijas Federāciju. Tā būs gan ekonomiski, gan militāri spēcīgāka Eiropa," viņš teica.

Berluskoni, kurš ir nodibinājis ciešas attiecības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, norādīja, ka savienības paplašināšana, iekļaujot tajā Krieviju, "nenotiks tik drīz", taču savienībai nevajadzētu zaudēt laiku un kavēties dibināt ciešas politiskās, ekonomiskās un kultūras saites ar Maskavu. Savukārt Eiropas Komisija nesen paziņoja, ka Krievijai ir maz izredžu pievienoties ES.

Berluskoni ieteikumu mudināt Izraēlu pievienoties Eiropas Savienībai Brisele nokritizējusi, un kāds Eiropas Komisijas pārstāvis norādīja, ka Izraēla "neatbilst ģeogrāfiskajiem kritērijiem". Turcijas iesniegumu par uzņemšanu ES Brisele pagaidām ir atlikusi malā.

Itālijas premjerministrs šā mēneša otrajā pusē paredzējis apmeklēt Vašingtonu un vēlas uzlabot Eiropas un ASV attiecības pēc Irākas kara. "Eiropieši apzinās, kad viņi baudījuši 50 miera un drošības gadus, pateicoties ASV nodokļu maksātāju naudai," teica Berluskoni.

Pagājušajā mēnesī Francijas ārlietu ministrs Dominiks de Vilepēns kritizēja Itālijas premjerministru par ES politikas neievērošanu, atsakoties tikties ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Jasiru Arafatu sava Tuvo Austrumu apmeklējuma laikā.

Neraugoties uz ASV un Izraēlas spiedienu, ES valstu valdības ir pārliecinātas, ka Arafatu nedrīkst izolēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!