Spriedze Ķīnas un Taivānas attiecībās saglabāsies, neskatoties uz Taipejas neatkarību atbalstošā prezidenta Čeņa Šuibjaņa koalīcijas spēku zaudējumu sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, pirmdien norāda Ķīnas mediji.
Pekina nav nākusi klajā ar oficiālu paziņojumu par vēlēšanu rezultātiem Taivānā, kuru tā vienkārši uzskata par savu provinci.

Tomēr valsts kontrolē esošais laikraksts "China Daily", atsaucoties uz analītiķiem, norāda, ka Čeņa Demokrātiskās Progresa partijas (DPP) nespēja iegūt parlamentāro vairākumu ir tikai "liela neveiksme, nevis izšķirošs trieciens" viņa koalīcijai.

"Būtiskākais jautājums ir, vai Čeņš pēc vēlēšanām pārtrauks savus neatkarības centienus, vai arī turpinās sava separātiskā plāna īstenošanu," laikraksts citē Fudzjaņas Sociālo zinātņu akadēmijas pārstāvi U Nenjuaņu.

Domājams, ka Čeņa partijas sakāve vēlēšanās aizkavēs viņa ieceri panākt jaunas konstitūcijas apstiprināšanu, ko Ķīna uzskata par bīstamu soli Taivānas neatkarības virzienā.

Pekina demokrātiski pašpārvaldīto salu uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu un ir draudējusi izmantot militāru spēku, ja Taivāna oficiāli pasludinātu savu neatkarību.

Tomēr U izteikumi liecina, ka Pekina nav pārliecināta par vēlēšanu ietekmi uz Čeņa centieniem nostiprināt no kontinentālās Ķīnas atšķirīgu Taivānas identitāti.

"Saistībā ar savu ietiepīgo turēšanos pie pārliecības par neatkarību Čeņš var aktivizēt sava separātiskā plāna īstenošanu," uzsvēra U.

Vienlaikus laikraksts citē citus analītiķus, kuri apgalvo, ka vēlēšanu rezultāti liecina par Taivānas tautas neapmierinātību ar kursu uz salas neatkarību, norādot uz Taivānas mediju komentāriem par to, ka cilvēki dod priekšroku stabilitātei, nevis konfrontācijai.

Līdzīgi izsakās arī tabloīds "Global Times", atzīstot, ka Taivānas neatkarības ideja cietusi "nopietnu sakāvi", tomēr attiecības ar kontinentālo Ķīnu saglabāsies saspīlētas.

"Iespējams, ka attiecības starp [Taivanas] šauruma [abiem krastiem] paliks līdzšinējā vietā," prognozē laikraksts.

"Global Times" piebilst, ka vēlēšanu galvenā nozīme ir apstāklī, ka tās paver plašākas izredzes opozīcijā esošajai Nacionālistu partijai startēt 2008.gadā paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Nacionālistu partijas vadītā opozīcijas koalīcija, kas pieļauj zināma veida apvienošanās iespēju ar kontinentālo Ķīnu, sestdien notikušajās vēlēšanās ieguva 114 no 225 deputātu vietām. Savukārt Čeņa DPP un tās sabiedrotajiem jaunajā parlamentā būs tikai 101 vieta. Pārējās vietas ieguva neatkarīgie kandidāti un citi grupējumi.

Starp kontinentālo Ķīnu un Taivānu pastāv ideoloģisks konflikts kopš 1949.gada, kad pēc zaudējuma pilsoņu karā Ķīnas nacionālistu valdība pārcēlās uz Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!