Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas miljardieris Mihails Prohorovs, kurš izvirzījis savu kandidatūru martā gaidāmajās valsts prezidenta vēlēšanās, uzvaras gadījumā sola nākamā gada decembrī rīkot Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes ārkārtas vēlēšanas.

"Ja Prohorovs kļūs par prezidentu, būs Valsts domes sestā sasaukuma atlaišana un brīvas, demokrātiskas Valsts domes septītā sasaukuma vēlēšanas 2012.gada 12.decembrī," teikts Prohorova priekšvēlēšanu programmā, kas publicēta viņa blogā vietnē "LiveJournal".

Viņš arī sola stingrāku kriminālatbildību par vēlēšanu procedūras pārkāpumiem, automātisko balsošanas iekārtu uzstādīšanu visos vēlēšanu iecirkņos valstī, kā arī atcelt iespēju nobalsot pirms vēlēšanu dienas vai balsot citā vēlēšanu iecirknī, nekā vēlētājs ir reģistrēts.

Prohorovs sola amnestēt par ekonomiskiem noziegumiem notiesātos, kas jau izcietuši vairāk nekā trešdaļu no piespriestā cietumsoda.

Īpašu uzmanību savā programmā viņš veltījis politieslodzīto problēmai Krievijā.
Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pēdējā laikā Prohorova popularitāte sabiedrībā ir pieaugusi, tomēr par viņu savu balsi prezidenta vēlēšanās gatavs atdot vien retais.

Jurija Levadas socioloģisko pētījumu centra veiktās jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka decembrī par viņu balsotu vien 2% balsstiesīgo Krievijas iedzīvotāju.

Žurnāla "Forbes" publicētā bagātnieku sarakstā Prohorovs ar 18 miljardu ASV dolāru (deviņu miljardu latu) lielu bagātību ir atzīts par trešo turīgāko cilvēku Krievijā. Prohorovs lielāko daļu savas bagātības nopelnīja, īsi pirms 2008.gada krīzes pārdodot viņam piederošos 25% akciju Krievijas kalnrūpniecības firmā "Noriļskij ņikeļ".

Viņam pieder akcijas izejvielu ieguves uzņēmumos "Rusal" un "Poļus zoloto", kā arī energokompānijā "Kvadra".

Viņš ir arī privātās investīciju kompānijas "Onexim" īpašnieks. Jūnijā viņš iestājās partijā "Taisnā lieta" un tika ievēlēts par tās priekšsēdētāju uz četru gadu termiņu, izvirzot par mērķi premjerministra un prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina partijas "Vienotā Krievija" varas monopola likvidēšanu. Prohorova pretinieki septembrī sarīkoja partijas "Taisnā lieta" alternatīvu kongresu citā vietā un nobalsoja par viņa atcelšanu no partijas galvenā amata. Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļi, sniedzot stipri rediģētas reportāžas no abiem kongresiem, atainoja Prohorova demisiju kā partijas iekšēju strīdu un neziņoja par viņa pausto kritiku Kremļa amatpersonām.

Politiskie analītiķi uzskata, ka Kremlis bija gaidījis Prohorova pielāgošanos pastāvošajiem politiskās spēles noteikumiem, bet var būt par zemu novērtējis viņa ambīcijas. "Taisnā lieta" 4.decembrī notikušajās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās ieņēma pēdējo vietu, iegūstot vien 0,59% balsu.

Prohorovs izstājās no partijas un aicināja savus atbalstītājus rīkoties tāpat, solot veidot jaunu sabiedriski politisko spēku.

Viņš vairākkārt norādīja, ka nebaidās no naftas magnāta Mihaila Hodorkovska likteņa, kurš pret Kremli vērstas kritikas dēļ ir ieslodzīts cietumā. Viņam arī neesot bail par savu uzņēmumu likteni.

12.decembrī viņš paziņoja par nodomu kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās, kas notiks 4.martā. Šajās vēlēšanās kandidēs arī premjerministrs Vladimirs Putins, kurš ir iecerējis atgriezties prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!