Foto: AP/Scanpix

Melnkalnes lielākā opozīcijas partija pirmdien paziņojusi, ka ar Krievijas atbalstu organizēšot referendumu par valsts dalību NATO.

Demokrātiskā fronte pavēstīja, ka gadījumā, ja valdošais vairākums uzstās, ka lēmums par Melnkalnes iestāšanos NATO pieņemams parlamentā, tad tikšot rīkots "tautas referendums".

Demokrātiskās frontes līderis Andrija Mandičš arī paziņoja, ka "tautas referenduma" ideja guvusi Kremļa atbalstu, kad viņš februāra sākumā apmeklēja Maskavu.

"Mēs uzskatām, ka tādā svarīgā jautājumā kā valsts dalība NATO jākonsultējas ar Melnkalnes tautu," sarunā ar aģentūru AP norādīja Mandičs. "Mēs vēl neesam noteikuši mūsu referenduma datumu, taču es vēlētos, lai tas notiktu 24.martā, kad sākās pret mūsu valsti vērstā NATO bombardēšanas kampaņa, kam bija traģiskas sekas, postījumi un daudz upuru."

Valdošā Demokrātiskā sociālistu partija (DPS) jau paziņojusi, ka referenduma rīkošana nav leģitīma.

"Grupa likumdevēju var iniciēt referendumu. Tās ir viņu konstitucionālās tiesības, taču viņiem nepieciešams parlamentārais vairākums, kāda tiem nav," intervijā AP uzsvēra DPS pārstāvis Predrags Sekuličs. "Viņi nevēlas domāt par valsts konstitūciju un nevēlas dzirdēt, ko par to domā pilsoņi, bet vēlas vienīgi apmierināt kāda cita intereses."

Melnkalnes varasiestādes apgalvo, ka krievu nacionālisti bija iesaistīti arī oktobrī gatavotajā valsts apvērsuma mēģinājumā, kura laikā bija plānots noslepkavot prorietumnieciski noskaņoto premjerministru Milo Džukanoviču, kura vadītā valdība atbalstīja pievienošanos NATO.

Lai gan Kremlis kategoriski noliedz savu saistību ar apvērsuma mēģinājumu, Maskava aktīvi atbalsta organizācijas, kas iestājas pret Melnkalnes pieviešanos Rietumu aliansei.

Kā liecina aptaujas, NATO atbalstītāju un pretinieku skaits Melnkalnē ir līdzīgs.

Mandičam viesojoties Maskavā, Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksejs Meškovs brīdināja, ka Melnkalnes "ievilkšana" NATO var izraisīt valstī "dziļu plaisu".

"Krievija saprot Demokrātiskās frontes līderu nostāju par nepieciešamību ņemt vērā pilsoņu viedokli un sarīkot referendumu par Melnkalnes dalību NATO," izteicās Meškovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!