Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas austrumu pilsētā Luhanskā prokrieviskie aktīvisti sākuši uzbrukumu Luhanskas apgabala Iekšlietu ministrijas pārvaldei, vēsta aģentūra UNIAN.

Live streaming video by Ustream

Aptuveni 50 no klātesošajiem aktīvistiem ir tērpti militārā stila apģērbā, bruņuvestēs un ar triecienšautenēm rokās. Milicija pret uzbrucējiem esot metusi granātu, uz ko separātisti atbildējuši ar degmaisījuma pudelēm un šāvieniem. Apšaude drīz vien pieklususi un nav ziņu, ka kāds būtu cietis.

Pūlis laiku pa laikam skandina Krievijas vārdu.

Separātistu pārstāvji skaļrunī paziņoja, ka ēkā esošie miliči nodod ieročus un tiks izvesti no ēkas, tāpēc pūlī izveidots koridors.

Pirms tam otrdien aptuveni 3000 prokrievisko aktīvistu ieņēma Luhanskas apgabala administrācijas ēku, nometot no tās Ukrainas karogu, bet vietā paceļot Krievijas un pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" karogu.

Tāpat pienāk ziņas, ka bruņoti cilvēki iebrukuši vietējā televīzijas ēkā, prokuratūrā un uzbrūk apgabala milicijas pārvaldei.

"Delfi" jau vēstīja, ka separātisti svētdienas vakarā paziņoja par Luhanskas tautas republikas izveidi.

Jau ziņots, ka Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

24. aprīlī pretterorisma operācijas laikā Slovjanskā Ukrainas spēki iegājuši vairākos separātistu kontrolposteņos uz ceļiem. Iekšlietu ministrija ziņoja par pieciem nogalinātiem separātistu kaujiniekiem, kamēr prokrieviskie spēki ziņo pat par 13 kritušajiem.

25. aprīlī Kijeva paziņoja, ka pilnībā bloķē separātistu grupējumu pārņemto Slovjansku, lai nepieļautu promaskavisku papildspēku ierašanos.

Reaģējot uz notikumiem Ukrainā, Krievija brīdināja, ka Kijevai par "vēršanos pret savu tautu" būs jāsaskaras ar sekām un sāka militārās mācības Ukrainas robežu tuvumā. Tāpat Maskava ir brīdinājusi, ka Ukrainā varētu ievest "miera uzturētājus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!