Foto: RIA Novosti/Scanpix
Tā sauktās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) "premjerministrs" Aleksandrs Borodajs paziņojis, ka uz lidmašīnas "Boeing 777" avārijas cēloņu izmeklēšanas laiku ir nepieciešams noslēgt pamieru un ka ir gatavs katastrofas vietai ļaut piekļūt ekspertiem, vēsta "Korrespondent.net".

Savukārt separātistu pārstāvis Deniss Pušiļins norādījis, ka DTR gatava sniegt piekļuvi lidmašīnas vrakam starptautiskajiem speciālistiem, lai realizētu "daudz rūpīgāku un daudz ātrāku izmeklēšanu".

"Tas ir mūsu interesēs. Mēs savu vainu neizjūtam. Mums nav ne radiolokācijas staciju, ne speciālistu," piebildis Pušiļins.

Krievijas kanāls "Life News" ceturtdien vēl pirms ziņām par to, ka Ukrainā avarējis pasažieru "Boeing 777", ziņoja, ka pie Torezas ciema separātisti notriekuši Ukrainas armijas lidmašīnu "An-26", vēsta aģentūra UNIAN. 

Par to, ka kaujinieki notriekuši lidmašīnu, pirms ziņām par avarējušo "Boeing"paziņoja arī separātistu spēku komandieris Igors Girkins.

Savukārt Ukrainas Drošības dienests izplatījis sarunu ierakstu, kurā separātistu līderi pārrunā lidmašīnas notriekšanu un paziņo, ka tas izrādījies pasažieru laineris.

Vēstīts, ka Doņeckas apgabalā Ukrainā ceturtdien avarējusi pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar aptuveni 300 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk", tajā vainojot prokrieviskos kaujiniekus.

Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš. Pēdējais tāds gadījums bija 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs toreiz pieļāva, ka lidaparāts tika notriekts ar jaudīgu raķeti no Krievijas.  

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Kārlis Eihenbaums portālu "Delfi" informēja, ka ministrijai pagaidām nav datu, vai notriektajā lidmašīnā atradušies Latvijas iedzīvotāji. Ministrija komunicē ar Nīderlandes valsts iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!