Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes Ģenerālprokuratūra pieprasījusi sodīt gāzto Valsts prezidentu Hosnī Mubaraku ar nāvessodu pakarot, vēsta ziņu aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz Ēģiptes aģentūras "МЕNА" ziņoto.

Šāds soda mērs pieprasīts arī agrākajam valsts iekšlietu ministram Habibam al Adlijam un sešiem viņa vietniekiem, kā arī diviem Mubaraka dēliem.

Mubaraku un bijušo Ēģiptes Iekšlietu ministrijas vadību apsūdz miermīlīgu demonstrantu nošaušanā tautas sacelšanās laikā 2011.gada sākumā. Eksprezidenta dēli tiek vainoti korupcijā, vēsta raidorganizācija BBC.

Tiesas process atlikts līdz 9.janvārim, kad plānots uzklausīt cietušās puses – bojāgājušo demonstrantu radinieku – advokātus.

Ceturtdien turpinājās bijušās Ēģiptes vadības lietas izskatīšana, uzklausot Ēģiptes Ģenerālprokuratūras pārstāvjus. Saskaņā ar prokuratūras versiju bijušais valsts prezidents ir vainīgs cilvēku nāvē, neskatoties uz to, ka pagaidām vēl nav atrasts neviens pierādījums tam, ka Mubaraks ir devis pavēli lietot ieročus pret demonstrantiem.

"Republikas prezidents atbild par tautas aizsardzību, tāpēc jautājums ir ne tikai par to, vai viņš ir devis pavēli nogalināt demonstrantus. Nepieciešams noskaidrot, kāpēc viņš neiejaucās, lai apturētu vardarbību," tiesas sēdē sacīja Ģenerālprokuratūras pārstāvis Mustafs Suleimans. Viņš piebilda, ka valsts galva nevarēja nezināt par valstī briestošajiem nemieriem, kas sākās janvāra beigās.

Apsūdzētā advokāti turpretim apgalvo, ka policijas darbiniekiem bija dotas stingras instrukcijas neizmantot ieročus pret demonstrantiem. Turklāt, Iekšlietu ministrijas darbinieki, kuriem bija uzdots nodrošināt kārtību demonstrāciju laikā, nebija apbruņoti ar šaujamajiem.

Pēc apsūdzēto advokātu teiktā, sadursmēm, kas izvērtās jau pēc Mubaraka atkāpšanās, ir tāds pats raksturs kā janvāra sacelšanās laikā. Tas savukārt liecina par "trešā spēka" klātbūtni kā Ēģiptes iekšienē, tā ārpus tās.

Jau vēstīts, ka gāztā Ēģiptes prezidenta Mubaraka tiesas prāvas galvenais prokurors Mustafa Suleimans trešdien paziņoja, ka viņa rīcībā ir pārliecinoši pierādījumi pret gadu desmitiem valstī valdījušo diktatoru.

"Apsūdzības puse ir guvusi apstiprinājumu tam, ka Mubaraks, [bijušais Ēģiptes iekšlietu ministrs Habibs al] Adlijs un viņa padomnieki piedalījās un pamudināja uz" uguns atklāšanu pret protestētājiem, prokurora teikto citē oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Mubaraka tiesas prāva apsūdzībās par korupciju un slepkavībām sākās 3.augustā, bet oktobrī lietas izskatīšana tika atlikta līdz 28.decembrim, jo gāztā režīma upurus pārstāvošie advokāti pieprasīja nozīmēt jaunu tiesnesi. Šī prasība gan tika noraidīta.

Gāztais prezidents savu vainu uzrādītajās apsūdzībās noliedz.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem 18 dienu ilgajos protestos, kuru dēļ Mubaraks bija spiests atkāpties no amata, pagājušā gada sākumā gāja bojā vairāk nekā 850 cilvēku, bet vēl vairāki tūkstoši tika ievainoti.

Ja tiesa atzīs Mubaraka saistību ar demonstrantu slepkavībām, bijušajam līderim draud nāvessods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!