Daļā komentāru, kas parādās publiskajā telpā saistībā ar divām mēneša sākumā Kauņā notikušajām slepkavībām, saskatāmas tīši organizētas kūdīšanas pazīmes, ceturtdien paziņojis Kauņas apriņķa virsprokurors Ķēstutis Betiņģis.

Viņš brīdinājis, ka "noteiktas struktūras" varētu izmantot sabiedrības apjukumu pēc abām slepkavībām un ar tām saistītajiem notikumiem, un tas varētu nozīmēt reālas briesmas ar šiem notikumiem saistītajiem cilvēkiem, amatpersonām vai pat institūcijām.

Kā izteicies Betiņģis, sabiedrības locekļiem ir tiesības kritizēt varasiestādes un amatpersonas, taču "nedrīkst pārkāpt robežas, lai neiesaistītu vardarbībā tādus cilvēkus, kuriem trūkst informācijas, kas ļautu orientēties situācijā".

5.oktobrī Lietuvā tika nošauti divi cilvēki. Šajā sakarā starptautiskajā meklēšanā izsludināts Kauņas rajona iedzīvotājs Drasjus Ķedis, kas vienu slepkavības upuri - tiesnesi Jonu Furmanaviču - un vēl divus vīriešus jau gadu pirms tam medijiem izsūtītā paziņojumā tika publiski apsūdzējis savas mazās meitiņas seksuālā izmantošanā. Otru nogalināto - savas bijušās civilsievas māsu Violetu Naruševičieni - viņš vainojis pedofilu atbalstīšanā, bet Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes - ilgstošā nespējā un negribēšanā šīs apsūdzības izmeklēt.

Notikušais radīja plašu atbalsi medijos un lika jūtami sarosīties dažādām Lietuvas institūcijām. Internetā Ķedim jau pirmajās dienās pēc slepkavībām izveidojās diezgan plašs atbalstītāju loks, kas neaprobežojās ar Lietuvu vien - kāds Polijas laikraksts pat aicinājis savas valsts valdību piešķirt Ķedim politisko patvērumu. Eksperti atzinuši, ka tas pavēris "zināmu nišu linča tiesas piekritējiem".

Kā preses konferencē norādījis Betiņģis, komentāriem publiskajā telpā tiek vērīgi sekots, analizējot visus aicinājumus uz vardarbību vai nepakļaušanās akcijām un mēģinot noteikt to autorus.

"Šādos publiskos izteikumos saskatāms organizēts pirmsākums, kūdīšanas pazīmes, [pamudinājumi] uz pretlikumīgām darbībām, iespējams, pat uz izrēķināšanos ar atsevišķām amatpersonām vai cilvēkiem, bet tas jau pārkāpj robežu un par to paredzēta kriminālatbildība," viņš sacījis, paužot pārliecību, ka vainīgos izdosies noskaidrot.

Pēc Betiņģa teiktā, "acīmredzot kādam ļoti vajag" sacelt kņadu sabiedrībā, lai atrautu prokurorus no galvenajiem uzdevumiem lietas izmeklēšanā.

Kauņas apriņķa virsprokurors noraidījis baumas, ka Ķedis jau mēģinājis pats sazināties ar prokuroriem. Komentējot ceturtdien medijos parādījušos informāciju par draudu vēstulēm, ko it kā izsūtījis meklētais, viņš izteicies, ka saņemta "dažāda informācija un dažādas vēstules", bet attiecībā uz minēto vēstuli jau veiktas konkrētas pārbaudes.

Betiņģis atzinis, ka prokuratūra neizslēdz iespēju izsludināt atlīdzību par vērtīgu informāciju, kas palīdzētu lietas izmeklēšanā. Viņa vārdiem runājot, izmeklēšanas gaitā "pamazām sāk veidoties notikumu mozaīka".

Tiesībsargāšanas institūciju amatpersonas neslēpj, ka tiek izskatītas arī citas noziegumu versijas - "ne tikai tā, kas tiek plaši eskalēta sabiedrībā" un balstās uz pieņēmumu, ka abus upurus nošāvis Ķedis, atriebjoties par viņa meitiņai nodarīto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!