Serbijas kara noziegumu prokurors Vladimirs Vukčevičs otrdien paziņoja, ka pēdējos divus kara noziegumos apsūdzētos kādreizējos serbu līderus Ratko Mladiču un Goranu Hadžiču medī 10 000 cilvēku.

"Ik dienas 10 000 cilvēku Serbijā meklē Mladiču un Hadžiču," pēc tikšanās ar Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) virsprokuroru Seržu Bramercu žurnālistiem paziņoja Vukčevičs.

"Redzot personas, kas izskatās pēc bēgļiem, katram policistam ielās ir pienākums viņus identificēt un spert attiecīgus soļus," paskaidroja prokurors.

Bramerca vizīte Blegradā ilgs divas dienas, un tās laikā viņš novērtēs Serbijas pūles Mladiča un Hadžiča meklēšanā.

Bramercs ar žurnālistiem nerunāja.

Bosnijas serbu ģenerālis Mladičs un bijušais Horvātijas serbu līderis Hadžičs ir pēdējie apsūdzētie, kurus joprojām meklē ICTY, un viņu arests ir viens no galvenajiem nosacījumiem Serbijas tālākajai integrācijai Eiropā.

Mladičs tiek apsūdzēts genocīdā un noziegumos pret cilvēci, kas izdarīti Bosnijas 1992.-1995.gada kara laikā. Galvenās apsūdzības saistītas ar 44 mēnešus ilgo Sarajevas aplenkumu, kurā tika nogalināti vismaz 10 000 cilvēku, un 1995.gada Srebrenicas asinspirti, kurā tika noslepkavoti vairāk nekā 8000 musulmaņu vīriešu.

Arī Hadžičs apsūdzēts kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, kas izdarīti, noslepkavojot simtiem Horvātijas civiliedzīvotāju un deportējot desmitiem tūkstošiem horvātu un citu neserbu civiliedzīvotāju 1991.-1995.gada konflikta laikā.

Bramercs atkārtoti apgalvojis, ka abi bēgļi atrodas Serbijas varas iestādēm sasniedzamā attālumā.

Vizītes laikā Hāgas tribunāla virsprokuroram ieplānota tikšanās ar Serbijas prezidentu Borisu Tadiču un bēgļu meklēšanā atbildīgajiem izlūkdienesta pārstāvjiem.

Vukčeviča teiktais liecina, ka sadarbību ar Serbiju kara noziegumu izmeklēšanā Bramercs nodēvējis par izcilu, bet viņa novērtējums Mladiča un Hadžiča jautājumā vēl nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!