Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas armija izmeklē Rīgā notikušu incidentu ar diviem uz mācībām Latvijā atbraukušiem britu karavīriem. Avoti aizsardzības nozarē apgalvo, ka tas, domājams, bijis plānots prokrievisks mēģinājums diskreditēt NATO sabiedrotos, ziņo "The Telegraph".

Divi vārdā nenosaukti britu karavīri pēc militārajām mācībām ēduši "Mc Donalds" restorānā Rīgā, kad viņiem uzbrukusi huligānu grupiņa un sācies konflikts. Taču aizdomas rada fakts, ka notikuma vietā un laikā atradusies arī filmēšanas grupa, kas fiksējusi kautiņu, atzīmē medijs.

Kad kautiņš beidzies, latvietis, kurš bijis kopā ar britu karavīriem, sekojis filmēšanas grupai un redzējis, ka tā ieiet kāda "Krievijai simpatizējoša" medija telpās, apgalvo "The Telegraph".

"Mūsu vērtējumā tas ir acīmredzami izplānots: "Liksim tiem puišiem izskatīties kā huligāniem un nofilmēsim to"," laikraksts citē kādu avotu britu aizsardzības aprindās.

Britu karavīri jau iepriekš tikuši brīdināti, ka, atrodoties Eiropā, var tikt pakļauti Krievijas spiegošanas un ietekmēšanas mēģinājumiem, uzsver laikraksts.

Armijas pārstāvji ir apstiprinājuši, ka zina par incidentu. "Mēs zinām par incidentu Rīgā, kurā iesaistīti divi britu karavīri. Apstākļi tiek izmeklēti un pašlaik nebūs īstais laiks komentēt kaut ko vairāk," norādījusi britu armijas pārstāve.Lielbritānijas Ārlietu ministrija no komentāra atteikusies.

Policija aizturējusi agresīvu britu

Latvijas Aizsardzības ministrija portālam "Delfi" apstiprina, ka ir noticis incidents ar britu karavīriem, kuri Latvijā ieradušies uz mācībām "Sudraba bulta". "Nacionālie bruņotie spēki un Lielbritānijas bruņoto spēku Militārā policija sadarbojas ar Valsts policiju apstākļu noskaidrošanā," portālam atklāja ministrijas pārstāve Anete Gnēze.

Savukārt Valsts policija portālam "Delfi" skaidro, ka otrdien ap pulksten 18. vakarā saņemts izsaukums uz pilsētas centru, kur noticis konflikts starp diviem vīriešiem.

Notikuma vietā konstatēts, ka 1987. gadā dzimis Lielbritānijas pilsonis, iespējams, nodarījis maznozīmīgu miesas bojājumu kādam citam vīrietim.

"Tā kā 1987. gadā dzimušais vīrietis uzvedies agresīvi un neadekvāti, tika pieņemts lēmums viņu nogādāts policijas iecirknī. Šābrīža informācija liecina, ka 1987. gadā dzimušais vīrietis izraisīja minēto konfliktu, tādēļ Valsts policija pret viņu uzsākusi administratīvo lietvedību par maznozīmīga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu," stāsta policijas runasvīrs Dairis Anučins.

Lietvedības materiāli ir nodoti Militārajai policijai tālākajai notikušā apstākļu noskaidrošanai, viņš papildina.

Britu karavīri bijuši iesaistīti incidentos Latvijā arī iepriekš. Šogad divi Lielbritānijas militāristi tika apsūdzēti par taksometra bojāšanu, esot alkohola reibumā. Savukārt 2014. gadā Ventspilī smagi piekauts karavīrs no Nīderlandes.

Kopš 2014. gada, kad Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu un sāka destabilizēt situāciju Austrumukrainā, NATO atturēšanas nolūkos pastiprina savu militāro klātbūtni Austrumeiropā. Baltijas valstīs regulāri notiek militārās mācības ar britu un citu NATO sabiedroto piedalīšanos.

Krievija NATO aktivitāti nosoda un uzskata par vēršanos pret tās interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!