Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Bijušais opozīcijas "Telgram" kanāla "Nexta" galvenais redaktors Romāns Protasevičs, kuru aizturēja pērnā gada maijā, piespiedu kārtā nosēdinot Minskā "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, paziņojis, ka ir atbrīvots no mājas aresta, vēsta portāls "Currenttime".

Protasevics par to paziņojis valdības kontrolētā cilvēktiesību centra "Sistēmiskā tiesībaizsardzība" direktora Dmitrija Beļjakova "Youtube" kanālā.

Pēdējos septiņus mēnešus viņš ir pavadījis mājas arestā, bet izmeklēšana viņa lietā turpinās, skaidro Protasevičs. Viņš plānojot iesaistīties "Sistēmiskā tiesībaizsardzība" darbā un atsākt savu "Telagram" kanālu "Sprava".

Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK) 2020. gada novembrī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" dibinātājus Stepanu Putilo un Romānu Protasevču iekļāva teroristu sarakstā. 2021. gada 23. maijā Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti, kad Minska, pamatojoties uz viltus paziņojumu par spridzināšanas draudiem, nosēdināja pāri Baltkrievijas teritorijai no Atēnām uz Viļņu lidojošo "Ryanair" lidmašīnu.

Jūnija beigās tika ziņots, ka Protasevičam un Sapegai drošības līdzeklis ir mainīts uz mājas arestu. Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja apgalvoja, ka abi ir piekrituši sadarboties ar izmeklēšanu.

Iepriekš intervijā telekanālam ONT Protasevičs apgalvoja, ka pilnībā atzīst savu vainu par sabiedrisko kārtību apdraudošu pasākumu plānošanu un gatavošanu. Šajā un iepriekš varasiestāžu publiskotajā video žurnālisti saskatīja iespējamas vardarbības pēdas uz viņa sejas un rokām.

Šie video raisīja aizdomas, ka Protasevičs ir piespiests runāt to, ko viņam liek.

Nesaistīti, par to, kā ieslodzītos piespiež sadarboties Baltkrievijai kaimiņos esošajā Krievijā, var lasīt šeit.

7. jūlijā Protasevičs izveidoja "Twitter" kontu, kur tika paziņots, ka viņš dzīvo ārpilsētas mājā kopā ar Sofiju Sapegu, bet "stāvu zemāk dzīvo biedrs majors". Pēc dažām dienām "Twitter" šo kontu bloķēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!