Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Visā Krievijā trešdien notika solidaritātes akcijas ieslodzījumā esošā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija atbalstam, kurš kopš 31. marta ievēro badastreiku un viņa veselības stāvoklis ir pasliktinājies.

Navaļnija līdzgaitnieki protestus trešdien, 21. aprīlī, izsludināja lielākajās Krievijas pilsētās, tostarp Maskavā un Sanktpēterburgā, kur to sākums bija paredzēts pulksten 19.00. Varasiestādes centās nepieļaut pulcēšanos un jau dienas gaitā tika ziņots par aizturētajiem.

Akcijas dažādās Krievijas pilsētās pulcēja tūkstošiem cilvēku. Šoreiz nav notikušas tik vērienīgas aizturēšanas kā ziemā notikušo protestu laikā, kad tika aizturēti vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "OVD Info" datiem uz trešdienas vakaru aizturēti vismaz 1226 cilvēki. Visvairāk – 493– Sanktpēterburgā. Pēc tam seko Ufa ar 91 zināmu aizturēšanu. Skaitļi vēl var mainīties.


Maskavā un Sanktpēterburgā policija neļāva cilvēkiem pulcēties paredzētajās vietās, tās savlaicīgi norobežojot, tāpēc protesta akcijas dalībnieki staigāja pa centra ielām. Saskaņā ar policijas informāciju Maskavā ielās izgāja ap sešiem tūkstošiem cilvēku, bet Sanktpēterburgā – 4,5 tūkstoši. Navaļnija sabiedrotie šo skaitli iesaka pareizināt ar 10, bet neatkarīgas aplēses par dalībnieku skaitu pagaidām nav.

Akcijas Navaļnija atbalstam notika arī virknē Eiropas pilsētu.

Navaļnijs badastreiku sāka pēc tam, kad viņam cietumā pasliktinājās veselības stāvoklis, bet ieslodzījuma vietas administrācija neļāva viņu pārbaudīt ar cietumu nesaistītiem mediķiem. Pēc badastreika sākuma viņa veselības stāvoklis ir pasliktinājies un pagājušās nedēļas nogalē izskanēja bažas, ka viņš jebkurā brīdī var nomirt.

Trešdienas akcijas nebija saskaņotas. Iepriekšējās Navaļnija atbalstam notikušās akcijās šogad notika masveida aizturēšanas, un pret daudziem protestu dalībniekiem ierosinātas krimināllietas.

44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17. janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus ārstējās pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

31. martā viņš cietumā pieteica badastreiku, pieprasot pienācīgu medicīnisko aprūpi un iespēju konsultēties ar neatkarīgiem mediķiem, kuriem viņš uzticas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!