Protestējot pret ASV Kongresā paredzēto Tibetas budistu garīgā līdera Dalailamas pagodināšanu, Pekina paziņojusi, ka atsauc savu līdzdalību pasaules lielvaru pārstāvju trešdien Berlīnē paredzētajās diskusijās par Irānas kodolprogrammu, pirmdien pavēstīja ASV Valsts departamenta pārstāvis.
Otrdien Baltajā namā Dalailamu pieņems ASV prezidents Džordžs Bušs, bet trešdien Vašingtonas Kapitolija ēkā Dalailamam pasniegs ASV augstāko civilo apbalvojumu - Kongresa Zelta medaļu. Savukārt lielvaru pārstāvju diskusijas par sankcijām pret Irānu ir atceltas vismaz līdz nākamajai nedēļai, sacīja pārstāvis.

Zelta medaļas balvas ceremonijā Vašingtonā piedalīsies arī ASV prezidents Džordžs Bušs.

Dalailama ir garīgais līderis un šeit mēs pret viņu izturamies kā pret garīgo līderi, paskaidroja Valsts departamenta amatpersona.

Pekina ir atsaukusi arī decembrī paredzēto Vācijas un Ķīnas cilvēktiesību dialogus, tādejādi paužot neapmierinātību par Vācijas kancleres Angelas Merkeles tikšanos pagājušajā mēnesī ar Dalailamu.

Bušs šodien Baltajā namā pieņems tibetiešu garīgo līderi.

Baltā nama pārstāve Dana Perino iepriekš pavēstīja, ka Bušs pagājušajā mēnesī Klusā okeāna Āzijas ekonomiskās sadarbības sanāksmē Austrālijā informēja Ķīnas prezidentu Hu Dziņtao, ka viņš Vašingtonā pieņems Dalailamu, līdz ar to "Ķīnai tam nevajadzētu būt jaunumam".

Bušs Dalailamu Baltajā namā ir uzņēmis trīs reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!