Foto: AFP/Scanpix/LETA
Desmitiem Izraēlas gaisa spēku rezervistu atteiksies piedalīties mācībās, šādi protestējot pret premjerministra Benjamina Netanjahu pretrunīgi vērtētajiem plāniem veikt reofrmas valsts tiesību sistēmā, raksta "Sky News".

Demonstrācijas visā valstī notikušas deviņas nedēļas pēc kārtas šo priekšlikumu dēļ, kas, kā brīdinājuši kritiķi, ierobežos tiesnešu pilnvaras un vājinās Augstāko tiesu.

Netanjahu, kurš tiek tiesāts par korupciju, krāpšanu un apsūdzībām uzticības pārkāpšanā, janvārī sesto reizi kļuva par valsts premjeru - šoreiz kā ultranacionālistu galēji labējās koalīcijas vadītājs.

Sabiedrības iebildumi pret plānotajām reformām ir pieauguši, taču 37 gaisa spēku F-15 eskadriļas pilotu un navigatoru lēmums ir simboliski nozīmīgs solis, atzīmē medijs. Izraēla lepojas ar savu militāro spēku, un tās spēki formāli tiek pozicionēti kā apolitiski. Taču vietējos plašsaziņas līdzekļos izplatītajā vēstulē streikā iesaistītie paziņoja, ka trešdien izlaidīs mācības un "demokrātijas un nacionālās vienotības vārdā veltīs savu laiku dialogam un pārdomām".

Viņi teica, ka pārtrauks protestu, ja tas būs nepieciešams faktisko operāciju veikšanai. Uz rezervistiem parasti paļaujas tikai kara laikā, taču tie regulāri trenējas, lai nodrošinātu sagatavotību krīzes situācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!