Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 10 interneta un tehnoloģiju kompānijas "Google" darbinieki nolēmuši pamests darbu, protestējot pret uzņēmuma sadarbību ar Pentagonu projekta "Project Maven" ietvaros, ziņo tehnoloģiju ziņu portāls "Gizmodo".

Darbinieki nav bijuši apmierināti ar kompānijas iesaisti šajā projektā, kas, viņuprāt, esot pretrunā ar "Google" noteiktajiem ētikas principiem. Bijušajiem darbiniekiem nav patikušas arī ar uzņēmuma darbības citās sfērās, kā arī nepietiekamā caurskatāmība.

Projekta "Maven" ietvaros "Google" ASV armijas vajadzībām izstrādā mākslīgo intelektu, kas spētu bezpilota lidaparātu filmētajos video automātiski atšķirt nedzīvus objektus no cilvēkiem.

Aizgājušie darbinieki uzskata, ka kļūdainas video analīzes sekas var būt nāvējošas, un ka tāds atbildīgs darbs ir jāveic cilvēkiem, nevis algoritmiem. Tāpat viņi kopumā ir pret iesaistīšanos militārajos projektos.

Šī nav pirmā ar kompānijas biznesa lēmumiem neapmierināto darbinieku masveida aiziešana no "Google", apgalvo "Gizmodo".

Par "Google" saistību ar "Project Maven" kļuva zināms 2018. gada martā. Aprīlī kompānijas darbinieki izveidoja iekšējo petīciju ar prasību pārtraukt šo sadarbību un izstrādāt politiku sadarbībai ar militāristiem. Petīciju līdz šim parakstījuši ap četriem tūkstošiem cilvēku.

Darbinieku prasību atklātā vēstulē atbalstīja arī 90 mākslīgā intelekta, informātikas un ētikas sfērā strādājoši zinātnieki. Kalifornijas un Vašingtonas štatu IT jomas darbinieku nekomerciālā organizācija "Tech Workers Coalition" aicināja arī citas lielās tehnoloģiju kompānijas atteikties no sadarbības ar ASV Aizsardzības ministriju.

"Google" apgalvo, ka Pentagonam sniedz programmnodrošinājumu ar atvērto kodu, kas nozīme, ka militāristi šo tehnoloģiju var izmantot arī bez "Google" tehniskās palīdzības. Tāpat kompānija uzsver, ka tās izstrādes pie "Project Maven" netiks izmantotas uzbrukuma operācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!