Foto: AP/Scanpix/LETA

Ietekmīgā šiītu garīdznieka Muktadas al Sadra atbalstītāji atsakās pamest Irākas parlamenta ēku, kur viņi iebruka trešdien, protestējot pret premjerministra izvirzīšanu no konkurējoša politiskā bloka.

Policija šāva asaru gāzi, mēģinot atturēt simtiem protestētāju no ielaušanās Zaļajā zonā, kur atrodas valdības iestādes un ārvalstu vēstniecības, tomēr pūlis to izdarīja un iekļuva parlamentā.

Šie protesti ir jauns izaicinājums ar naftu bagātajai Irākai, kas paliek ieslīgusi politiskā un sociāli ekonomiskā krīzē, neraugoties uz energoresursu cenu celšanos pasaulē.

Sadra bloks ieguva visvairāk balsu oktobrī notikušajās Irākas parlamenta vēlēšanās, bet neieguva vairākumu parlamentā, un deviņus mēnešus pēc vēlēšanām vēl nav izdevies izveidot jaunu valdību.

Protestētāji ir pret premjera amata kandidātu Mohammedu al Sudani, kuru izvirzījis proirāniskais bloks "Koordinācijas ietvars". Šis bloks ir piesaistījis deputātus no ekspremjera Nuri al Maliki partijas un proirāniskās "Fatah alianses", kas ir bijušā paramilitārā grupējuma "Hashed al Shaabi" politiskais spārns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!