Foto: AFP/Scanpix

Protestos par Amerikas Savienotajās Valstīs veidoto filmu "Innocence of Muslims", kura ir aizvainojusi daudzus musulmaņus, saniknoti demonstranti ceturtdien ielauzušies ASV vēstniecībā Jemenas galvaspilsētā Sanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Policija mēģinājusi atturēt saniknoto pūli no iekļūšanas vēstniecībā, šaujot gaisā, tomēr protestētāji iekļuvuši kompleksā un aizdedzinājuši automašīnas. Vairāki cilvēki nemieros ir cietuši.

Ierodoties papildspēkiem, drošībniekiem izdevies protestētājus padzīt no diplomātiskā kompleksa, pielietojot asaru gāzi, ūdens lielgabalus un šaujamieročus. Tomēr ārpus vēstniecības protesta akcija turpinās.


Jau vēstīts, ka otrdien vakarā, bruņotiem kaujiniekiem demonstrācijas aizsegā iebrūkot ASV konsulātā Lībijas pilsētā Bengāzī nogalināts ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs diplomāti.

Otrdien protestētāji pulcējās arī pie ASV vēstniecības Kairā, kur norāva ASV karogu.

Pēc vardarbīgajiem protestiem ASV prezidents Baraks Obama deva rīkojumu pastiprināt drošību ASV diplomātiskajās pārstāvniecībās ASV, kā arī no Lībijas tika evakuēti ASV diplomāti, bet uz Lībiju nosūtīti divi ASV Jūras spēku mīnu eskadras kuģi.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") veidojis 52 gadus vecs Izraēlā dzimis amerikānis Sems Basils, kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju. Viņš laikrakstam "Wall Street Journal" teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija. Protestētāji uzskata, ka filma aizskar pravieti Muhamedu, kas islāma ticībā ir zaimošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!