Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāki tūkstoši cilvēku svētdien izgāja Kijevas ielās, lai valsts prezidentam Volodimiram Zelenskim pieprasītu aizstāvēt Ukrainas intereses nākamnedēļ gaidāmajā samitā ar Krieviju, Vāciju un Franciju.

Daudzi Ukrainas iedzīvotāji bažījas, ka politikas jaunpienācējs Zelenskis var zaudēt politiskajā spēlē daudz pieredzējušajam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Samits par kara Ukrainas austrumos izbeigšanu gaidāms pirmdien Parīzē.

Zelenskis vēlas panākt progresu, lai izbeigtu karu ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem valsts austrumos. Krievijas vēlas izmantot samitu, lai liktu Zelenskim izpildīt 2015. gadā noslēgto Minskas miera vienošanos, kas paredz nemiernieku kontrolētajiem reģioniem lielāku autonomiju apmaiņā pret kauju izbeigšanu.

Vācija un Francija bija vidutāji 2015. gadā, kad tika noslēgta vienošanās, bet tā vairākkārt ir ignorēta.

Minskas vienošanās paredz, ka Ukraina varēs atgūt kontroli pār valsts robežu vien tad, kad nemiernieku kontrolētajos reģionos notiks Ukrainas likumiem atbilstošas vēlēšanas un reģionu iegūs autonomu statusu. Tomēr Zelenskis uzstāj, ka Ukrainai kontrole pār robežu jāiegūst pirms pašvaldību vēlēšanām.

Mītiņā Kijevas Neatkarības laukumā demonstranti turēja plakātus ar uzrakstiem "Nekādu kompromisu" un "Nepakļauties".

Bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš vēlēšanās zaudēja Zelenskim, protestētājiem teica, ka, "ja miers nozīmē atteikties no Ukrainas interesēm, tas nav miers, bet kapitulācija".

Zelenska preses pārstāve Jūlija Mendela paziņoja, ka Zelenska prasības samitā būs stingras.

"Pirmie trīs soļus, kurus prezidents Zelenskis spers sanāksmē Parīzē būs: sagūstīto ukraiņu atgriešanās nosacījumu; reāls, nevis viltus pamiers; un, protams, ārvalstu karavīru un bandītisko veidojumu izvešana no Donbasa teritorijas," Mendela uzskaitīja ierakstā sociālās saziņas vietnē "Facebook".

Pašvaldību vēlēšanas būs iespējamas, kad Ukraina atgūs kontroli pār robežu un apkaimē "vairs nebūs ārvalstu karavīru un nelegālu bruņotu grupējumu", viņa piebilda.

Vienlaikus Zelenska preses pārstāve uzsvēra, ka "karš Donbasā nebeigsies 10.decembrī", atzīstot, ka lielas cerības par sanāksmes rezultātiem var novest pie vilšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!