Foto: AP/Scanpix

85 Ķīnas pilsētās nedēļas nogalē notika protesti saistībā ar Ķīnas un Japānas konflikta saasināšanos strīda salu Senkaku (Djaoju) dēļ, un daļa protestētāju uzbruka Japānas uzņēmumiem, diplomātiskajām misijām un pat Japānā ražotām automašīnām, pirmdien ziņoja Japānas plašsaziņas līdzekļi.

Japānas elektronikas ražotājfirma "Panasonic" paziņoja, ka pēc protestētāju uzbrukuma divām tās rūpnīcām Ķīnā ir līdz otrdienai apturējusi savas rūpnīcas darbību Cindao pilsētā.

Protesti Ķīnā skāruši arī citas Japānas firmas, tostarp autobūvnieku "Toyota", kura automašīnu veikalam tika nodarīti postījumi. Ziņu aģentūra "Bloomberg" pirmdien vēstīja, ka Japānas firma "Canon" līdz otrdienai apturējusi triju savu Ķīnas rūpnīcu darbību.


Protesti sākās pēc tam, kad Japānas valdības sēdē pagājušo pirmdien tika panākta vienošanās, ka valdība iespējami ātrāk nopirks trīs lielākās Senkaku arhipelāga salas no to privātīpašnieka. Salas, kas oficiāli piederēs Japānas Krasta apsardzei, tiek iegādātas, lai nodrošinātu "mierīgu un stabilu to uzturēšanu".

Senkaku (Djaoju) arhipelāgā ir piecas salas un trīs rifi. Arhipelāgu, kas ir Ķīnas, Taivānas un Japānas strīda teritorija, kontrolē Japāna kā Okinavas prefektūras daļu. Trīs tā lielākās salas tiks nopirktas no japāņu uzņēmēja Kunioki Kuriharas, kurš mēdza tās iznomāt Japānas valdībai.

Šīs strīda salas ir neapdzīvotas, bet bagātas ar dabas resursiem.

Protestu dalībnieki Ķīnā dedzināja Japānas karogus, apmētāja ar akmeņiem Japānas diplomātiskās misijas, izlaupīja Japānas firmu lielveikalus un uzbruka Japānā ražotām automašīnām.

Protesti pie Japānas vēstniecības Pekinā turpinājās arī pirmdien.

Japānas vēstnieks Pekinā Uičiro Nava un premjerministrs Josihiko Noda aicināja Ķīnas varas iestādes veikt pasākumus Japānas pilsoņu un firmu drošības garantēšanai.

Ziņu avoti Japānas valdībā atzina, ka protesti Ķīnā izplatās straujāk, nekā bija gaidāms. Pastāv iespējamība, ka to dēļ Japānas firmas varētu atturēties no tālākas darbības izvēršanas Ķīnā un dot priekšroku citām šī reģiona valstīm, piemēram, Taizemei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!