Foto: EPA/Scanpix/LETA
Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā svētdien, 6. decembrī, jaunievēlētās proeiropeiskās prezidentes Maijas Sandu rīkotajā protesta akcijā pulcējās tūkstošiem cilvēku, pieprasot valdības atkāpšanos un jaunu parlamenta vēlēšanu sarīkošanu.

Akcijā pie parlamenta ēkas pulcējās vairāk nekā 20 000 cilvēku, vēsta ziņu aģentūras AFP korespondents.

Uzrunājot akcijas dalībniekus jaunievēlētā prezidente apsūdzēja līdzšinējo prokrievisko valsts galvu Igoru Dodonu centienos izprovocēt valstī haosu.

"Igors Dodons negrib atzīt savu sakāvi. Viņš tagad grib aizdedzināt valsti, izprovocēt haosu, iedzīt Moldovu starptautiskā izolācijā. Tam viņš izmanto zagļus un korumpantus parlamentā," sacīja jaunievēlētā prezidente.

"Diemžēl parlamentā nav 51 krietna deputāta, kas rūpētos par valsti un tās pilsoņiem, tāpēc mums ir jāpanāk tūlītēja parlamenta atlaišana un jaunas vēlēšanas. Tas ir jāizdara ar valdības atkāpšanos," norādīja Sandu.

"Mēs daudzus gadus cīnāmies pret zagļiem un bandītiem, un mēs viņus gāzīsim," atbalstītājiem sacīja prezidenta vēlēšanu uzvarētāja.

Izsakoties par situāciju parlamentā, Sandu sacīja, ka "Dodons ir apvienojies ar zagli Ilanu Šoru, lai kopā turpinātu zagt un mūs aplaupīt. Mēs nedrīkstam to pieļaut".

Parlamentā nule kā vairākumu izveidojuši Dodona sociālisti un oligarha Šora partija kopā ar dažiem neatkarīgajiem deputātiem, kas izstājušies no Demokrātiskās partijas.

Šis parlamenta vairākums veicis likumdevēju sapulces vadībā un komisijās vairākas pārbīdes, kā arī pieņēmis vairākus apšaubāmus likumus, pārkāpjot likumā noteikto procedūru.

Kišiņevas protesta akcijas dalībnieki svētdien pieņēma rezolūciju, pieprasot valdības demisiju un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Moldovā 15. novembrī notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā proeiropeiskās opozīcijas kandidāte Sandu sakāva līdzšinējo prokrieviski noskaņoto valsts galvu Dodonu.

Savukārt parlaments ceturtdien pieņēma likumprojektu, kas ierobežos jaunievēlētās prezidentes pilnvaras.

Likumprojekts paredz nodot kontroli pār izlūkošanas aģentūru – Moldovas Informācijas un drošības dienestu – no prezidenta parlamentam.

Plānots, ka Sandu prezidenta zvērestu nodos decembra beigās.

Pret likumprojektu jau ceturtdien pie parlamenta Kišiņevā protestēja vairāk nekā 5000 cilvēku.

Sandu un viņas atbalstītāji uzskata, ka likumprojekta mērķis ir ierobežot prezidenta pilnvaras pirms Sandu stājas šajā amatā un stiprināt parlamenta pilnvaras, kur dominē Dodona atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!