Foto: AP/Scanpix
Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili opozicionāri un protestētāji piektdien nav ļāvuši valsts galvai Nacionālās bibliotēkas telpās teikt uzrunu tautai, vēsta ārvalstu masu mediji.

Ceturtdien Gruzijas prezidents uzrunu bija plānojis teikt parlamentā, tomēr Saakašvili oponenti, parlamenta koalīcija "Gruzijas sapnis" atteicās uzklausīt valsts pirmo personu. Piektdien Saakašvili gribēja uzrunu tautai teikt nacionālās bibliotēkas telpās, bet tur viņu neielaida tūkstošiem protestētāju.

Jau no rīta pie bibliotēkas pulcējās protestētāji, vēlāk cilvēku pūlis pieauga. Pie bibliotēkas bija apmēram 190 tikko no cietuma izlaistie politiskie ieslodzītie, kuri ar dažādām akcijām atgādināja par Saakašvili valdošā režīma izdarībām. Saakašvili sabiedrotajiem bija ieteikts doties bibliotēkā pa sānu eju, tomēr Gruzijas prezidenta komanda izvēlējās doties pa parādes durvīm. Dažiem Saakašvili sabiedrotajiem izdevies iekļūt zālē, kurā bija plānots teikt uzrunu, tomēr tas noticis ar starpgadījumiem, kas draudēja izvērsties par masu nekārtībām.

Saakašvili esot nolēmi neriskēt ar draudošām nekārtībām un atteicies no domas teikt uzrunu nacionālajā bibliotēkā. Tā vietā viņš uzrunu vēlu vakarā teica savā rezidencē Tbilisi vecpilsētā. Visas uzrunas laikā pie Saakašvili rezidences turpināja klaigāt protestētāji, kuri neizklīda vēl ilgi pēc uzrunas beigām.

"Mums viņš nav vairs prezidents – viņam nav morālas tiesības uzrunāt tautu," savus uzskatus pauda protestētāji.

Pašā uzrunā Saakašvili daudz runāja par nesaskaņām ar valdības vadītāju Bidzanu Ivanašvili, taču solīja, ka neatlaidīs valdību, lai atmosfēru valstī nenokaitētu vēl vairāk. Pēc Saakašvili teiktā, galvenās nesaskaņas ir par valdības vēlmi parlamentu pārcelt no Kutaisi atpakaļ uz Tbilisi, pret ko ir Gruzijas prezidents. Saakašvili uzskata, ka ar šo soli valdība grib vēl vairāk palielināt savu ietekmi parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!