Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ingušijas iedzīvotāji, kas jau nedēļām protestē pret teritoriju nodošanu blakus esošajai Čečenijai, galvaspilsētā Magasā izveidojuši telšu pilsētiņu, vēsta aģentūra "Interfax".

Teltis uzslietas laukumā pie nacionālās raidsabiedrības. Izveidoti arī ēdināšanas punkti. Akcijas dalībnieki norāda, ka šis ir beztermiņa protests.

Protesti Krievijas Federācijas sastāvā esošajā Ingušijā notiek jau kopš septembra beigām. Tos izprovocēja vietējā parlamenta pēkšņi parakstītā vienošanās par zemju apmaiņu ar kaimiņos esošo Čečenijas republiku. Protestētāji šo darījumu uzskata par negodīgu un neizdevīgu Ingušijai.

Demonstranti zemju nodošanu Ramzana Kadirova pārvaldītajai Čečenijai uzskata par "aneksiju". Kaimiņiem tiek nodota arī daļa no Sunženskas rajona, kas saskaņā ar 1993. gada līgumu tika sadalīts starp republikām, skaidro portāls "Currenttime".

Tracis Ingušijā sākas, kad septembrī iedzīvotāji atklāja, ka celtnieki no Čečenijas slepus būvē ceļu Eržu dabas rezervāta teritorijā Ingušijā. Turklāt strādniekus apsargā bruņotas čečenu vienības, bet darbība notika pretterorisma operācijas aizsegā, skaidro portāls.

Tā vietā, lai paskaidrotu notiekošo rezervētā, Ingušijas valdība negaidīti parakstīja vienošanos par zemju apmaiņu ar Čečeniju. Ingušijas iedzīvotāji to uztvēra kā nacionālo interešu nodevību.

Čečenijai atdotās teritorijas ir dzimtās vietas vairākiem ingušu klaniem. Demonstranti pieprasa vienošanos atcelt un jautājumu par robežas maiņu izlemt visas tautas referendumā. Varasiestādes uz demonstrantu prasībām līdz šim nav atbildējušas.

Arī Ingušijas Konstitucionālā tiesa iestājas pret noslēgto vienošanos, norādot, ka šāds jautājums ir jāizlemj vispārējā referendumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!