Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Virdžīnijas štata galvaspilsētā Ričmondā naktī uz ceturtdienu nogāzta bijušā konfederātu prezidenta Džefersona Deivisa statuja.

Statuja tika nogāzta trešdien īsi pirms plkst.23 un tagad guļ zemē krustojuma centrā, vēsta ASV mediji. Tikmēr Portsmutā protestētāji trešdien nogāza četras statujas, kas veidoja pieminekli konfederātiem, ziņo mediji. Protestētājus saniknojis Portsmutas domes lēmums atlikt pieminekļa pārvietošanu, vēsta laikraksts "Virginia-Pilot".

Laikraksts ziņo, ka sākotnēji vandāļu mēģinājums nogāzt vienu no statujām cietis neveiksmi, jo pārtrūkusi virve. Pēc tam tie sākuši nojaukt pieminekli pa daļām, apkārt valdot pacilātam noskaņojumam. Protestētāji aizdedzināja arī karogu, kas atradās pie pieminekļa.

Otrdien kreisi noskaņotie pieminekļu postītāji Ričmondā no pjedestāla nogāza Kristofera Kolumba pieminekli, aizdedzināja to un pēc tam iegāza ezerā. Piemineklis tika nogāzts divas stundas pēc tam, kad Viljama Bērda parkā bija sākuši pulcēties protestētāji, pieprasot, lai Kolumba skulptūra tiktu aizvākta.

Savukārt Bostonā nodauzīta galva Kristofera Kolumba piemineklim un viņa piemineklis sabojāts arī Maiami, vēsta ASV mediji. Līdz ar protestiem pret rasismu un policijas vardarbību ASV arvien skaļāk izskan arī aicinājumi aizvākt kolonizatoru, verdzības atbalstītāju un konfederātu pieminekļus.

ASV skolu mācību grāmatās Kolumbs izsenis cildināts kā jaunās pasaules atklājējs, taču indiāņi atgādina, ka Kolumba ierašanās Amerikā aizsāka vairākus gadsimtus ilgušo genocīdu pret šīs pasaules daļas pamatiedzīvotājiem.

Indiāņi arī ilgstoši uzstāj, ka ASV oficiālajā kalendārā Kolumba diena būtu pārdēvējama par Pamatiedzīvotāju dienu. Kolumba piemineklis Bostonā jau sen izsaucis pretrunīgus vērtējumus un tas apgānīts arī agrāk. Policijai par statujas galvas pazušanu tika paziņots naktī no pirmdienas uz otrdienu. Sākta izmeklēšana, bet neviens vēl nav aizturēts.

Kāda bostoniete, kas trešdien skrēja garām statujai, ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka atbalsta pieminekļa demolēšanu. "Līdzīgi kā melnādainajiem šajā valstī arī pamatiedzīvotājiem ir nodarīts pāri. Es domāju, (..) ka tas ir ļoti simboliski," sacīja sieviete.

Bostonas mērs Mārtijs Valšs nosodīja Kolumba pieminekļa sabojāšanu, bet sacīja, ka tas tiks novākts, kamēr tiks izlemts, ko ar to iesākt tālāk. Maiami vandāļi noķēpāja Kolumba statuju ar sarkanu krāsu un uzrakstiem "Mūsu ielas", "Melnādaino dzīvības ir svarīgas" un "Džordžs Floids". Policija vairākus cilvēkus aizturēja, ziņo laikraksts "Miami Herald".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!