Foto: AP/Scanpix

Pielietojot asaru gāzi un gumijas lodes, Turcijas policija otrdien ienākusi Stambulas Taksima laukumā, kur jau gandrīz divas nedēļas notiek pret valdību vērstie protesti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Policisti ar vairogiem un bruņotas automašīnas pie Taksima laukuma sāka pulcēties jau otrdienas pirmajās stundās, ziņo BBC. Vēlāk, šķērsojot protestētāju barikādes, policisti iegājuši laukumā, ko asaru gāzes un raidīto ložu dēļ pametuši daudzi protestētāji.

Daži aktīvisti atbildējuši policistiem, apmētājot tos ar akmeņiem, petardēm un degmaisījuma pudelēm. Likumsargi noņēmuši uz laukuma malā esošās ēkas protestētāju izkarinātos plakātus, apgalvojot, ka operācijas mērķis nav protestētāju izdzenāšana, bet gan uzrakstu noņemšana.


Pret valdību vērstie protesti visā valstī sākās pēc tam, kad policija 31. maijā ar spēku vērsās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kas Taksima laukumā un tam blakus esošajā Gezi parkā protestēja pret valdības plāniem parka vietā celt tirdzniecības centru.

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Policijas ielaušanās Taksima laukumā notiek pēc tam, kad premjers Erdogans piekrita trešdien tikties ar protestu organizatoriem. BBC korespondents Marks Lovens norāda, ka šāds apzināts spēka demonstrējums no valdības puses apdraud gaidāmās sarunas.

Policija pret demonstrantiem pielieto asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Nemieros bojā gājuši četri cilvēki, to skaitā viens policists. Tūkstošiem it guvuši ievainojumus, bet simtiem aizturēti, norāda BBC.

Tikmēr Erdogans protestētājus nosoda, sauc par "ekstrēmistiem" un to organizēšanā vaino opozīciju. "Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsver Erdogans.

Pirmdien premjers brīdināja demonstrantus, ka "pacietībai ir robežas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!