Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc vairākas dienas ilgušiem opozīcijas protestiem svētdien atkāpies no amata separātiskās Abhāzijas prezidents Rauls Hadžimba.

Viņa parakstītajā paziņojumā par atkāpšanos teikts, ka viņš aiziet no prezidenta amata "stabilitātes vārdā".

Par demisiju Hadžimba paziņoja pēc tikšanās ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgu Vladislavu Surkovu, kurš svētdienas vakarā ieradās Suhumi.

Abhāzijas viceprezidents Aslans Barcics ziņu aģentūrai "RIA Novosti" sacīja, ka Hadžimbas atkāpšanās nolūks ir izvairīties no asinsizliešanas.

Masu protesta akcijas sākās pēc tam, kad Abhāzijas parlaments piekrita atcelt septembrī notikušās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātus atbilstoši kuriem par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts Hadžimba. Ceturtdien protestētāji ieņēma prezidenta administrāciju, bet piektdien Abhāzijas Augstākā tiesa atcēla prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Hadžimba bija prezidents kopš 2014. gada.

Abhāzijas Centrālā vēlēšanu komisija svēstdien nolēma, ka jaunas prezidenta vēlēšanas notiks 22. martā.

Abhāzija un Dienvidosetija pasludināja neatkarību no Gruzijas 90. gadu sākumā, taču šīs separātiskās republikas pastāv ar Krievijas militāru un finansiālu atbalstu un tajās ir izvietots Krievijas karaspēks.

Pēc 2008. gada kara ar Gruziju Krievija atzina Abhāziju un Dienvidosetiju par neatkarīgām valstīm, taču vēl tās atzīst tikai Nauru, Nikaragva, Sīrija un Venecuēla. Pārējā pasaule Abhāziju un Dienvidosetiju uzskata par Gruzijas sastāvdaļu "de iure".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!