Foto: Reuters/Scanpix
Piecās Lībijas pilsētās notikuši pret valdību vērsti protesti, kurās piedalījās tūkstošiem demonstrantu, un pēc cilvēktiesību aizstāvju ziņām sadursmēs gājuši bojā jau 84 cilvēki, taču kopumā valstī situācija ir mierīga, sestdien ziņo ārvalstu masu mediji.

Visplašākās nemiernieku un drošības spēku sadursmes notikušas valsts otrajā lielākajā pilsētā Bengazi. Kopš nemieru sākuma, kad pret demonstrantiem pielietoja kaujas ieročus, nogalināti jau 84 cilvēki, ziņo starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch". Šīs ziņas organizācija pēdējo trīs dienu laikā ieguvusi no slimnīcām un aculieciniekiem. Pēc citiem avotiem, sadursmēs gājuši bojā 46 cilvēki.

Starptautiskās interneta kompānijas ziņo, ka naktī no piektdienas uz sestdienu ap pusnakti pārtrūkuši interneta sakari ar Lībiju. Par raidīšanas problēmām vēsta arī telekanāls "Al Jazeera".

Piektdien tūkstošiem cilvēku Bengazi pulcējās uz 14 iepriekšējā dienā nogalināto demonstrantu bērēm. Pēc sēru ceremonijas pūlis devās uz Lībijas līdera Muamara Kadafi vietējo rezidenci, taču ēku apsargājošie armijnieki atklāja uguni uz cilvēkiem.

Pēc mediķu ziņām, pilsētas slimnīcas morgā nogādāti 35 bojāgājušie, lielākoties jauni vīrieši. Daudzi nogalināti ar šāvieniem galvā un krūtīs. "Pie mums mēģināja iekļūt ievainoto pūļi," pastāstījis slimnīcas mediķis, norādot, ka atturas nosaukt kaut vai aptuvenu ievainoto skaitu.

Nelielas pret valdību vērstas demonstrācijas notikušas valsts galvaspilsētā Tripolē, taču tur tāpat kā lielākajā valsts daļā situācija ir mierīga, ziņo mediji. Novērotāji uzskata, ka situācija Lībijā atšķiras no Tunisijas un Ēģiptes, kur pēc plašiem nemieriem notika varas maiņa. "Valstī nenotiek vispārēja sacelšanās," sacījis viens no Lībijas islāmiskās opozīcijas līderiem. "Nedomāju, ka Lībiju var salīdzināt ar Ēģipti vai Tunisiju. Kadafi cīnīsies līdz pēdējam," sacījis opozīcijas pārstāvis.

Jau vēstīts, ka vairākās arābu valstīs kopš gada sākuma notiek plaši nemieri, kas Ēģiptē un Tunisijā noslēdzās ar varas maiņu. Nemieri vēl turpinās Bahreinā, Jemenā un citur. Demonstrantu un varas aizstāvju sadursmēs gājuši bojā un ievainoti simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!