Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc vairāku dienu ilgiem tautas protestiem, kuriem pirmdien pievienojušies arī karavīri, pēcpusdienā no premjera amata atkāpies bijušais Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans.

"Ielu protesti ir pret mani šai amatā. Es izpildu jūsu prasību," teikts pagājušajā nedēļā par premjeru ieceltā Sargsjana paziņojumā par atkāpšanos.

Sargsjana paziņojumu izplatījusi ziņu aģentūra "Armen Press". Tajā viņš norāda, ka pēdējo reizi uzrunā cilvēkus kā valsts līderis.

"Nikolam Pašinjanam [opozīcijas līderis] bija taisnība. Man nebija. Situācijai ir vairāki risinājumi, bet es neizmantošu nevienu no tiem. Tas nav man. Es atstāju valsts premjerministra amatu," teikts Sargsjana paziņojumā.

Protesti pret Sargsjana kļūšanu par premjeru pirmdien notiek jau 11. dienu pēc kārtas.

Pirms ziņām par Sargsjana atkāpšanos galvaspilsētā protestējošai studentu grupai pirmdien pievienojušies arī aptuveni 200 karavīri armijas formastērpos ziņo "Radio Brīvā Eiropa" Armēnijas atzars "Radio Azatujun". Viņi paziņojuši, ka "ir vienoti ar savu tautu".

Cilvēki militāros formastērpos kopā ar demonstrantiem redzami arī ārvalstu aģentūru fotoattēlos.

Erevānā jau kopš rīta paralizēta satiksme pa vairākām galvenajām ielām. Simtiem demonstrantu bloķē sabiedriskā transporta kustību dažādos pilsētas rajonos. Tā ir daļa no protestu līdera Nikola Pašinjana pasludinātās pilsoniskās nepakļaušanās kampaņas, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Protesti notiek arī otrā lielākajā pilsētā Gjumri. Savukārt valsts trešajā lielākajā pilsētā Vanadzorā streiko šūšanas fabrikas "Glorija" darbinieki.

Opozicionāra Pašinjana atrašanās vieta vēl pirmdienas rītā nebija zināma kopš svētdien par nelikumīgu mītiņu rīkošanu viņu aizturēja policija. Politiķis tika aizturēts neilgi pēc tikšanās ar Seržu Sargsjanu, kuras laikā abām pusēm neizdevās vienoties par dialoga uzsākšanu. Neilgi pirms Sargsjana atkāpšanās Pašinjans atbrīvots, ziņo BBC.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Svētdienas vakarā desmiti tūkstoši opozīcijas mītiņa dalībnieki nolēma katru dienu rīkot miermīlīgas pilsoniskās nepakļaušanās akcijas, bet vakaros pulcēties Republikas laukumā neatkarīgi no tā, cik cilvēkus aizturēs policija.

Saskaņā ar oficiāliem datiem svētdien Erevānā aizturēti aptuveni 200 demonstranti. Sadursmju ar policiju rezultātā 15 cilvēki hospitalizēti.

Seržs Sargsjans desmit gadus bija Armēnijas prezidents. Sava otrā prezidentūras termiņa beigās viņš veica Konstitūcijas reformu, valsti no prezidentālas pārvēršot par parlamentāru republiku ar varu premjera rokās.17. aprīlī parlaments apstiprināja Sargsjana iecelšanu premjera amatā.

Opozīcija uzskata, ka Sargsjans šādā veidā grib saglabāt varu un pieprasa Sargsjana atkāpšanos.

Marta sākumā notikušajās vēlēšanās par jauno prezidentu ievēlēts kādreizējais premjerministrs un prezidenta uzvārda brālis Armens Sargsjans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!