Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas valdība apturēs plānoto nodokļu palielinājumu degvielai, kas Francijā izraisīja vardarbīgus protestus, otrdien paziņoja Francijas premjerministra Eduārs Filips.

Premjers valdošās partijas deputātiem paziņojis, ka TV uzrunā izrādīs piekāpšanos protestētājiem, lai novērstu situācijas tālāku pasliktināšanos, ziņo raidsabiedrība BBC.

Visi soļi ir saskaņoti ar prezidentu Emanuelu Makronu, viņš paskaidrojis. Pirmdien prezidents situāciju valstī apsprieda drošības sanāksmē ar ministriem.

Protesti pret degvielas cenu celšanos nodokļu dēļ pēdējās trīs nedēļas nogalēs ir skāruši lielākās Francijas pilsētas, nodarot ievērojamus postījumus.

Tā sauktā "dzelteno vestu" kustība (atstarojošās vestes, kam jābūt katram autovadītājam) no sākotnējās akcijas pret degvielas cenu paaugstināšanu ir pāraugusi daudz plašākās dusmās pret valdību, skaidro BBC.

Kopš nemieru sākuma, kas noveduši pie vardarbības un vandalisma, ir gājuši bojā trīs cilvēki. Īpaši plašu nosodījumu saņēmusi vardarbība pie Triumfa arkas Parīzē pagājušajā sestdienā.

"Dzelteno vestu" protesti sākās kā protests pret nodokļu palielināšanu dīzeļdegvielai, ko Francijā autobraucēji ir iecienījuši un kas vienmēr bijusi mazāk aplikta ar nodokļiem nekā citi degvielas veidi.

Makrons skaidroja, ka nodokļa palielināšanas motivācija ir piesārņojuma mazināšana.

Protesta kustībai nav vienota līdera un tā popularitāti guvusi caur sociālajiem tīkliem, piesaistot dažāda spektra aktīvistus – no galēji kreisajiem anarhistiem līdz galēji labējiem nacionālistiem un mērenajiem pa vidu.

Pirmajā lielajā demonstrācijā pirms trim nedēļām piedalījās aptuveni 300 tūkstoši cilvēku, vēl pēc nedēļas vairāk nekā 106 tūkstoši, bet pagājušajā nedēļas nogalē – 136 tūkstoši.

Vēl pirmdien ap 50 "dzelteno vestu" bloķēja piekļuvi galvenajai degvielas bāzei ostā pie Marseļas, radot rezervju izsīkumu degvielas uzpildes stacijās.

Uz protestu viļņa aptuveni 100 pamatskolu audzēkņi noturēja demonstrācijas pret izglītības sistēmas reformām. Protestiem pievienojušies arī neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!