Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Ebrahims Raisi brīdinājis, ka nesamierināsies ar "haosu", varasiestādēm turpinot apspiest protestus, kas pārņēmuši visu valsti kopš jaunas sievietes nāves apcietinājumā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Prezidents sacīja, ka Mašas Amini nāve pirms divām nedēļām pēc tam, kad viņu aizturēja morāles policija, ir "apbēdinājusi visus". Taču Raisi piebilda, ka viņa valdība "[nevar] ļaut cilvēkiem traucēt sabiedrības mieru ar dumpi".

Trešdienas vakarā tika ziņots par jauniem nemieriem, pieaugot upuru skaitam. Valsts mediji ziņo, ka nogalināts 41 cilvēks, tostarp drošības darbinieki, un vairāk nekā 1200 arestēti.

Norvēģijā bāzēta organizācija paziņojusi, ka drošības spēki ir nogalinājuši vismaz 76 protestētājus, kurus tā apsūdzējusi nesamērīga spēka izmantošanā, lai apspiestu miermīlīgus protestus.

22 gadus vecā kurdu sieviete no ziemeļrietumu pilsētas Sakasas 13. septembrī viesojās galvaspilsētā Teherānā, kad viņu arestēja morāles policijas darbinieki par likuma pārkāpumu, kas liek sievietēm segt matus ar hidžabu.

Viņa saļima pēc tam, kad tikai nogādāta aizturēšanas centrā, un nomira slimnīcā pēc trīs koma pavadītām dienām. Policija norāda, ka Amini nomira pēc pēkšņas sirds mazspējas, taču viņas ģimene šādu skaidrojumu noraidīja un apgalvoja, ka sievieti piekāvuši policisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!