Irānā jau sesto dienu turpinās pret valdību vērsti protesti, un sadursmēs ar drošības spēkiem aizvadītajā naktī gājuši bojā vēl deviņi cilvēki, liecina valsts mediju sniegtā informācija. Kopējais oficiāli apstiprinātais protestos bojāgājušo skaits nu sasniedz 22, ziņo raidsabiedrība BBC.

Seši demonstranti gājuši bojā, kad protestētāju grupa mēģinājusi ieņemt policijas iecirkni. Savukārt kāds 11 gadus vecs zēns un vīrietis gājuši bojā sadursmēs ar Revolucionāro gvardi.

Irānas pilsētas pāršalkušie protesti ir lielākie valstī kopš 2009. gada, kad ļaužu neapmierinātību izraisīja prezidenta vēlēšanu rezultāti. Protesti notiek aptuveni 50 pilsētās.

Nemieri sākās 28. decembrī Irākas pilsētā Mešhedā, sākotnēji pret cenu celšanos un korupciju, bet drīz pletās plašumā un ieguva pret valdību vērstu noskaņojumu.

Protestu laikā izskanējuši arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979. gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Tiek ziņots par simtiem aizturēti demonstrantu. ASV prezidents Donalds Tramps ir paudis atbalstu protestētājiem

Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien aicināja valsts iestādes nodrošināt vietu kritikai, tomēr brīdināja, ka vardarbība ir nepieņemama. "Tautai ir absolūtas tiesības paust kritiku un pat protestēt," viņš norādīja. "Tomēr kritika jānošķir no vardarbības un sabiedriskā īpašuma postīšanas," valdības sēdē paziņoja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!