Foto: AFP/Scanpix
Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ir pieņēmis ministru prezidenta Mikola Azarova un visas ministru kabineta demisiju, vēsta aģentūra AFP.

"Ukrainas prezidents ir pieņēmis Ukrainas premjerministra Mikola Azarova Janoviča demisiju, apmierinot viņa iesniegumu par atkāpšanos," ziņo prezidenta preses dienests, skaidrojot, ka saskaņā ar konstitūciju pieņemta arī visas valdības demisija.

Ziņots, ka protestu pārņemtās valsts premjerministrs Mikola Azarovs otrdien paziņoja, ka atkāpjas no amata.

Demisijas iemesls ir draudi ekonomikai, ko radījuši jau divus mēnešus ilgstošie pret valdību vērstie protesti, teikts premjera preses dienesta paziņojumā.

Tāpat tas darīts, lai "radītu papildus iespējas sabiedrības – politiskajam kompromisam konflikta mierīga atrisinājuma labā", kā arī Ukrainas vienotības saglabāšanai. Azarova demisiju jau iepriekš pieprasīja opozīcijas atbalstītāji.

"Lēmumu es pieņēmu Ukrainas tautas labā. Tāpēc varu godīgi skatīties katra mūsu valsts pilsoņa acīs," teikts paziņojumā.

Azarovs vērsies pie prezidenta Viktora Janukoviča ar lūgumu pieņemt viņa demisiju.

Tikmēr otrdien gaidāma valdības sēde, kurā lems par 16. janvārī pieņemto pret protestiem vērsto likumu atcelšanu. Šie likumi veicināja vardarbīgas sadursmes, kas 19. janvārī sākās Kijevā.

Prezidents sarunās ar opozīcijas līderiem otrdien vakarā solīja arī atbrīvot kopš protestu sākuma apcietinātos aktīvistus ar nosacījumu, ka demonstrantiem jāatbrīvo ieņemtās valdības ēkas un bloķētās ielas.

Jau vēstīts, ka Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav devušas rezultātus. Demonstranti pieprasa ārkārtas prezidenta vēlēšanu sarīkošanu.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!