Foto: AFI
Protesti pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā uz laiku pierimuši, bet daļa agresīvi noskaņoto jauniešu joprojām iesaistās sadursmēs ar policiju, vēsta Lietuvas mediji.

imageFoto galerija

Pēdējie dati liecina, ka no 7000 cilvēku, kas sākotnēji pulcējušies uz arodbiedrību rīkoto mītiņu, pie Seima palikuši aptuveni 1000 cilvēku. Policijai aktīvi uzbrūk aptuveni 100 cilvēku grupa.

Lēsts, ka Lietuvas galvaspilsētai nodarīti zaudējumi divu miljonu litu (aptuveni 400 000 latu) apmērā.

Protestos cietuši 11 cilvēki, ar dažādām traumām viņi nogādāti slimnīcā.

Vienam cilvēkam konstatēta šauta galvas brūce, bet citam ar dūmu granātu norāva daļu pirksta. No policista raidītās gumijas lodes cietis arī viens partijas "Fronte" līderiem Antans Čebatorjuns, viņam lode trāpījusi kājā. Savukārt demonstrācijas sākumā kādam mītiņa dalībniekam pa galvu trāpījis akmens.

Policija uzbrukumu atvairīšanai pielieto asaru gāzi, dūmu sveces un gumijas lodes.

Tiek ziņots, ka demonstranti policistiem metuši ar akmeņiem, kartupeļiem, olām, bet vēlāk arī citiem priekšmetiem, kas gadījušies pa rokai.

Jau neilgi pēc mītiņa sākuma piektdien protestētāji sākuši apmētāt parlamenta ēku ar akmeņiem, pudelēm, sniega pikām, tomātiem un olām.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja ziņu portāla www.vz.lt žurnālisti, sākotnēji mītiņš pie parlamenta ēkas noritējis mierīgi, taču nekārtības sākušas pie Seima ēkas, kad vairāki desmiti iereibuši jaunieši uzsākuši kautiņus ar policiju, mēģinot iekļūt ēkā.

Viens no Saeima deputātiem stāstīja, ka iereibuši jaunieši pie Seima ēkas tika manīti jau pirms plānotā mītiņa ap pulksten 12. Daži no viņiem bija ļoti iereibuši un pat nespēja nostāvēt kājās.

Jaunieši izsituši vairākus parlamenta ēkas logus, mērķējot pa logiem katru reizi, kad pamanīja pie tiem kādu cilvēku.

Sākotnēji policijas ķēde apsargāja Seima ēku, pielietojot pret nemierniekiem gāzi, taču neiesaistoties sadursmēs.

Pagaidām nav oficiālās informācijas par aizturētajiem, taču žurnālisti novērojuši, ka dažus protestētājus aizvedusi policija. 

Aptuveni 7000 iedzīvotāju Viļņā pauduši savu neapmierinātību ar valdošās koalīcijas veiktajām reformām valstī.

Jau vairākas stundas pirms protesta akcijas sākuma pie Seima sabraukuši vairāki autobusi ar mītiņa dalībniekiem no visas Lietuvas.

Pūlis pauda vēlmi redzēt Seima priekšsēdētāju Arūnu Valinsku, taču no parlamenta iznācis tikai Liberāļu apvienības priekšsēdētājs Artūrs Zuoks. Kā norāda žurnālisti, metot ar olu, protestētāji viņam trāpījuši pa pieri.

Seima ēka atradās arī vairāki citi politiķi, kuri mēģinājuši iziet āra un aprunāties ar nemierniekiem, taču tikuši apmētāti ar dažādiem priekšmetiem un atkal paslēpušies parlamentā. 

Pie Lietuvas Seima pastiprināta policijas apsardze. Drošību galvaspilsētā kopumā sargā 400 policisti, rezervē ir vēl 150 cilvēki.

Protestētāju pūlis piektdien devies arī pie Lietuvas valdības ēkas, lai valdībai nodotu petīciju, kurā izklāstītas viņu prasības.

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus paziņojis, ka ar protestētājiem tikties negrasās, aprunāties ar mītiņa dalībniekiem neiznāca neviens no valdības pārstāvjiem. Pie valdības ēkas esošie demonstranti tomēr nebija noskaņoti tik agresīvi, kā tie, kas pulcējās pie parlamenta.

Kā pastāstījis Kubiļus, policija zinājusi par plānotajām nekārtībām un jau iepriekš tām sagatavojusies.

Premjers atzina, ka saskata paralēles ar notikumiem Rīgā un deviņdesmito gadu sākumā, kad cilvēki bija līdzīgi neapmierināti ar ekonomisko situāciju.

Kubiļus tomēr pauda pārliecību, ka Lietuva tiks galā ar šīm problēmām un nemieriem. Viņš arī sacīja, ka nemieru kūdītāji nevēl cilvēkiem nekā laba.

Piektdienas vakarā premjers sasaucis ārkārtas sapulci ar augstākajām amatpersonām un policijas vadību. 

Mītiņa dalībnieki piektdien pieprasījuši apturēt nodokļu reformu, neatcelt atalgojuma un sociālo izmaksu indeksāciju, nesamazināt valsts ierēdņu pamatalgu, nepaaugstināt pievienotās vērtības nodokļa likmi, neizveidot jaunas ministrijas, kā arī pieprasa enerģētikas cenu struktūras caurskatāmību un trīspusējo nacionālo dialogu.

Tie, kas piektdien nevarēja atbraukt uz Viļņu, protestē citās Lietuvas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!