Foto: AFP/Scanpix
Afganistānas karavīrs protestu pret ASV karavīru veikto Korānu dedzināšanu laikā ceturtdien nošāvis divus NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) karavīrus, vēsta aģentūra “Reuters”.

Demonstrācijā Afganistānas austrumu provincē Nanganharā afgāņu karavīrs esot pavērsis ieroci pret ISAF karavīriem un nošāvis tos, ziņo vietējās amatpersonas. Šāvējs esot aizbēdzis.

NATO amatpersonas apstiprina, ka vīrietis Afganistānas armijas formā nošāva divus karavīrus, bet atteicās komentēt, vai notikums ir saistīts ar protestiem.

Islāma bruņotā kustība “Taliban” mudināja afgāņus atriebties par Korāna dedzināšanu. Afganistānas bruņoto spēku karavīri tiek aicināti “pavērst ieročus pret neticīgajiem ārzemju iebrucējiem”.

Afganistānā sākās plaši protesti pēc ziņām par Korāna eksemplāru dedzināšanu ASV karaspēka bāzē Afganistānā.

Jau vēstīts, ka ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta otrdien atvainojās par "neatbilstošu apiešanos" ar islāma svēto rakstu Korāna eksemplāriem Bagramas aviobāzē un solīja rūpīgi izmeklēt notikušo. Paneta savu paziņojumu izplatīja pēc tam, kad otrdien izcēlās protesti Kabulā un pie Bagramas aviobāzes 60 kilometru no Kabulas pēc ziņas, ka ārvalstu karavīri šajā bāzē esot dedzinājuši Korāna eksemplārus.

ASV amatpersonas, runājot anonīmi, paziņoja, ka Korāna eksemplāri ASV karavīru rokās nonāca, kad tie tika atņemti ieslodzītajiem ASV vadītajā cietumā Bagramā, kas tiek dēvēts par Afganistānas Gvantanamo cietumu. Cietumnieki tika turēti aizdomās par to, ka viņi izmanto Korāna lapas, lai viens otram rakstītu ziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!