Vismaz 20 cilvēku pirmdien gājuši bojā Bolīvijas galvaspilsētā Lapasā, kad šīs Dienvidamerikas valsts valdība nosūtīja karavīrus un tankus, lai novāktu barikādes, kuras bija uzstādījuši demonstranti, protestējot pret Bolīvijas prezidenta Gonsalo Sančesu de Losadas politiku.
Kopumā 30 cilvēku ir zaudējuši dzīvību protestos, kas sākās aptuveni pirms mēneša un ir vērsti pret de Losadas īstenoto brīvā tirgus politiku un neveiksmīgo cīņu pret nabadzību, ziņo aģentūra "Reuters".

Laspasā sāk trūkt degvielas un pārtikas, jo zemnieki un strādnieki, kuri pieprasa prezidenta atkāpšanos, ir izveidojuši barikādes, lai neļautu kravas automašīnām ienākt Bolīvijas galvaspilsētā.

Protestētāji ir nemierā ar valsts slikto ekonomisko stāvokli un plāniem pārdot dabas gāzi Amerikas Savienotajām Valstīm pa cauruļvadu, kas šķērso Čīles teritoriju. Bolīvijai un Čīlei ir saspīlētas divpusējās attiecības, un protestētāji uzskata, ka šis plāns valstij būs neizdevīgs.

Spānijas ziņu aģentūra vēsta, ka Bolīvijā, kas ir Dienvidamerikas nabadzīgākā valsts, saasinājusies sociālpolitiskā krīze, un varas iestādes valstī izsludinājušas kara stāvokli.

Bolīvijas valdība lēš, ka gāzes eksports dotu valstij aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru (837 miljonu latu) lielus ienākumus gadā. Tikmēr vairāki ietekmīgi Bolīvijas sabiedrības slāņi, kas iestājas pret privatizāciju un dabas resursu eksporta palielināšanu, paziņojuši, ka saņemtā nauda nonāktu tikai bagātnieku kabatās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!