Foto: AFP/Scanpix
Pakistānā piektdien notikušajos protestos pret ASV producēto antiislāma amatierfilmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") sadursmēs ar policiju bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 21 un ievainoto līdz 229 cilvēki, sestdien paziņoja amatpersonas.

Iepriekš tika vēstīts par 17 bojāgājušajiem, bet ievainoto skaits nav mainījies.

Valsts lielākajā pilsētā Karači Pakistānas dienvidos protestētāji, metot akmeņus, mēģināja izlauzties cauri policijas izveidotajiem aizsprostojumiem, kā arī uzbruka veikaliem, restorāniem, kinoteātriem un bankām. Divus kinoteātrus demonstranti aizdedzināja arī valsts ziemeļrietumu pilsētā Pešavarā.

Karači gājuši bojā 15, bet Pešavarā - seši cilvēki. Viens no Pešavarā bojāgājušajiem ir kāda telekanāla šoferis. Ievainoto kopskaits Karači, Pešavarā un galvaspilsēta Islāmabadā bija 229.

Piektdienā, kas musulmaņiem ir svēta diena un brīvdiena, Pakistānā un citās musulmaņu valstīs notika plaši protesti pret šo filmu.

Aculiecinieku aplēses liecina, ka demonstrācijās visā Pakistānā piektdien piedalījās 45 tūkstoši cilvēku.

Pēc piektdien notikušajiem protestiem demonstrācijas turpinājās arī sestdien, tomēr tās bija miermīlīgas. Vairāk nekā 5000 demonstrantu devās gājienā uz Pakistānas parlamenta ēku Islāmabadā, tostarp arī simtiem sieviešu. Pūlis skandināja saukļus "Mēs mīlam savu svēto pravieti" un "Sodīt tos, kas pazemo mūsu pravieti". Ap 500 demonstranti protestēja pie ASV konsulāta Pakistānas austrumu pilsētā Lahorā.

Kopumā protestos nedēļas laikā Pakistānā gājuši bojā 23 cilvēki.

Filmā "Innocence of Muslims" islāma pravietis Muhameds ir parādīts kā piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis. Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāris daudzus cilvēkus arābu pasaulē.

Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!