Foto: AP/Scanpix/LETA

Kanādas pandēmijas ierobežojumu pretinieku protestos, kas aizsākās kā kravas auto vadītāju akcija pret obligāto vakcināciju, vērojama ārvalstu iejaukšanās, piektdien sacīja Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī.

"Manas lielākās bažas kā ārlietu ministrei ir par ārvalstu iejaukšanos, kas notiek šajā "kolonnā", ko mēs šobrīd vērojam Kanādā," izsakoties par "Brīvības kolonnas" protestu kustību, kas vairākas nedēļas paralizējusi Otavu, sacīja ministre.

"Šī informācijas kampaņa, no kurienes tā ceļas, no kurienes nāk tās finansējums," Minhenes drošības konferencei sacīja ministre.

Ir kanādieši, kas protestē miermīlīgi, bet "kravas auto vadītāju kolonnā ir daži elementi, kas ir ārkārtīgi pārņemti, un tas noveda pie kriminālapsūdzībām, īpaši uz robežas starp ASV un Kanādu", skaidroja ministre.

Vaicāta, vai ar ārvalstu iejaukšanos viņa domā to, kas ir saistīta ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu, Žolī sacīja, ka "ne uz vienu konkrēti negrib norādīt".

"Bet mēs zinām, ka ir ārvalstu iejaukšanās, un tāpēc mēs nolēmām pirmo reizi mūsu valstī izmantot Ārkārtas situāciju likumu," viņa piebilda.

Tramps paudis atbalstu kravas auto vadītāju protestiem, arī nesenā mītiņā Teksasā.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pirmdien aktivizēja Ārkārtas situāciju likumu, lai izbeigtu plašos protestus pret Covid-19 ierobežojumiem.

Demonstrācijas Kanādā sākās janvāra beigās kā protesta akcija pret valdības lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, bet strauji pārauga plašākā kustībā pret Covid-19 ierobežojumiem un Trudo valdību.

Protestu kulminācijas laikā kustības dalībnieki nobloķēja vairākas ASV un Kanādas robežas šķērsošanas vietas, arī uz tilta, kas savieno Vindzoru Kanādā ar Detroitu ASV. Tagad visas robežpunktu blokādes jau izbeigtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!