Foto: AP/Scanpix
Tūkstošiem cilvēku Atēnās un citur Grieķijā trešdien pievienojušies protestiem pret galēji labējo partiju "Zelta rītausma", izraisot sadursmes ar policiju, kas bloķējusi demonstrantu pieeju partijas birojiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Iecietības dienas ir galā," vēsta kāda protestētāja plakāts. Protestus izraisīja sašutuma vilnis par 18. septembrī notikušu slepkavību, kad nodurts antifašists un mūziķis Pavls Fiss. Par noziegumu aizturētais apgalvo, ka ir "Zelta rītausmas" atbalstītājs, tikmēr partija kategoriski noliedz saistību ar vīrieti.

Grieķijas galvaspilsētā uz protestu trešdien pulcējās aptuveni 10 000 cilvēku. Demonstranti ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm apmētāja policiju, kas atbildēja ar asaru gāzi.

"Vispirms tie bija imigranti, tad Fiss, rīt tā varētu būt tava meita vai dēls - katram tas ir jāsaprot," aģentūrai "Reuters" Atēnās pastāstīja 59 gadus vecais protesta dalībnieks Vangelis Georguntzos.

Izskanot pārmetumiem par bezdarbību, valdība ir sākusi reidus pret "Zelta rītausmu" un vērsusies pret policistiem, kas varētu būt radikāļu atbalstītāji. Otrdien reida laikā arestēts kāds policists, kurš "Zelta rītausmā" strādājis par miesassargu. No amata atkāpušies arī divi policijas ģenerāļi.

Jau ilgi ir izskanējuši apgalvojumi, ka "Zelta rītausmai" ir plašs atbalsts policijas rindās. Dažās vietā par radikāļiem pagājušā gada vēlēšanās esot balsojis pat katrs otrais kārtības sargs. Likumsargiem pārmet, ka tie neizmeklē "Zelta rītausmas" vardarbīgos uzbrukumus un ieroču glabāšanu, skaidro BBC. 

Pēdējos mēnešos "Zelta rītausma" apsūdzēta par vairākiem uzbrukumiem imigrantiem un politiskajiem oponentiem.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka par "Zelta rītausmu", kas vēl nesen tika uzskatīta par Grieķijas politiskās skatuves perifērijas spēlētāju, pēdējās parlamenta vēlēšanās nobalsoja vairāk nekā 400 000 pilsoņu, un no Grieķijas parlamenta 300 mandātiem partija izcīnīja 18.

Partija aicina no valsts izraidīt visus nelegālos imigrantus. Lai apturētu nelegālo imigrantu ieplūšanu valstī, uz Grieķijas-Turcijas robežas ir jāizvieto kājnieku mīnas, uzskata partija.

Otrās paaudzes imigranti var palikt dzīvot Grieķijā, bet nevar vēlēt un kandidēt uz valsts amatiem, uzskata partijas līderis Niks Mihaloliaks.

Partija aicina atcelt Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas un dzēst visus parādus, kas ir radušies kopš 1974.gada, tos raksturojot kā "nelegālus un odiozus" - tādus, kas nav ņemti valsts interesēs un tāpēc nav atmaksājami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!