Foto: AFP/Scanpix
Sestdien un svētdien notikušajos protestos Teherānā un tam sekojošajos grautiņos un sadursmēs ar varas iestādēm bojā gājušo, pēc dažādu avotu sniegtās informācijas, skaits ir pieaudzis līdz pat 20 cilvēkiem. Turklāt nav zināms, cik daudz cilvēku ir ievainoti un arestēti. Svētdien Teherānā bieži bija dzirdams arī šāvienu troksnis.

Nekārtības Irānas galvaspilsētā jaunu spēku sasniedza sestdien, kad vakarā aizsākās varas iestāžu un opozīcijas atbalstītāju sadursmes. Policija pūļa izklīdināšanai izmantoja asaru gāzi un stekus.

Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads jau paziņojis, ka Rietumvalstīm, jo sevišķi ASV un Lielbritānijai, būtu jāatturas no kritiskiem paziņojumiem par varas iestāžu rīcību. Rietumvalstis jau svētdien izteica kritiku Irānas valdībai par akcijām pret demonstrantiem. Piemēram, ASV prezidents Baraks Obama jau uzsvērus, ka Irānas vadībai ir jāpārtrauc "vardarbība un netaisnīgās akcijas pret saviem iedzīvotājiem".

Savukārt Vācijas kancelere Angela Merkela aicinājusi Irānas varas iestādes pārskaitīt balsis. Viņa piebilda, ka Vācija ir "Irānas tautas pusē, kas vēlas izmantot savas pulcēšanās un brīva vārda tiesības", ziņo ārvalstu mediji.

Vienlaikus Irānas valsts televīzija mudina tautu salidēties ap valdību un nostāties tās pusē.

Savukārt opozīcijas līderis Mirhoseins Musavi sestdien aicinājis valsts vadītājus pārtraukt, pēc viņa teiktā, melus un negodīgumu politikā, vēsta „Reuters”. Viņš arī svētdien savus atbalstītājus mudinājis nepadoties un pieprasīt atkārtotu vēlēšanu sarīkošanu. "Protestēt pret meliem un viltu [vēlēšanu rezultātu falsificēšanā] ir jūsu tiesības," svētdien savā blogā rakstījis Musavi. "Jūsu protesti apliecina pretestību," piebildis Musavi, gan norādot, ka cer izvairīties no lieliem postījumiem.

"Reuters" ziņo, ka virs pilsētas svētdien nepārtraukti lidojuši helikopteri un dzirdami arī šāvieni.

Savukārt CNN vēsta, ka kādā no Teherānas universitātēm 200 studentu atteikušies likt eksāmenus un nolēmuši piedalīties protesta akcijās. Tāpat kādā amatieru video redzami materiāli, kur pūlis protestētāju dodas pa ielu, kliegdami saukļus "Nāvi diktatoram!" un "Nebaidieties, mēs esam kopā!". Daudzi Teherānas veikali un citas sabiedriskas iestādes protestu laikā ir slēgtas, bet tās, kuras vēl ir vaļā, savas durvis grasās tuvākajā laikā slēgt. Tiesa, tanku uz ielām nav.

Jau vēstīts, ka sestdien varas iestādes protestētājus centās izklīdināt, izmantojot asaru gāzi un stekus. Kopumā nedēļas laikā ievainoto, iespējams, mirušo, kā arī apcietināto skaits gan vēl joprojām ir neskaidrs.

Protesti Irānā sākās pagājušajā sestdienā, kad kļuva skaidrs, ka prezidenta vēlēšanās savu posteni saglabājis pašreizējais valsts vadītājs Mahmuds Ahmedinedžads. Opozīcija apgalvo, ka rezultāti ir falsificēti. Pēc oficiālajiem datiem, Ahmadinedžads bija ieguvis 62,6% balsu, ar ko pietika, lai uzvarētu vēlēšanās. Savukārt Musavi atbalstīja 33,7% Irānas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!