Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas karaļa Čārlza III plānotā vizīte Parīzē atcelta valstī notiekošo protestu pret pensiju reformām dēļ, atsaucoties uz Francijas prezidenta Emanuela Makrona biroja paziņojumu, vēsta medijs "The Guardian".

Plānotais karaļa ierašanās laiks Francijā bijusi sestdiena. Pēc vizītes Francijā, trešdien karalis būtu devies tālāk uz Vāciju. Tā būtu bijusi viņa pirmā valsts vizīte monarha statusā.

Elizejas pils savā paziņojumā skaidroja, ka lēmumu vizīti pārcelt pieņēmušas Francijas un Lielbritānijas valdības pēc piektdien notikušas telefonsarunas starp prezidentu Makronu un Čārlzu. Lēmums pieņemts saistībā ar šobrīd Francijā notiekošajiem protestiem pret pensiju reformu.

Protestētāji pēc ceturtdien notikušām demonstrācijām savu neapmierinātību ar Makrona pensiju reformu turpināja izteikt, izejot ielās, arī piektdien. Kā nākamo protesta dienu aktīvisti bija plānojuši nākamo otrdienu, karaliskās vizītes laikā.

Francijas valdības paziņojumā skaidrots, ka tā cer karali sagaidīt "apstākļos, kas atbilst valstu draudzīgajām attiecībām". Vizīte tikšot pārplānota pēc iespējas ātrāk.

Ceturtdienas demonstrācijās varasiestādes arestēja vairāk nekā 450 protestētājus. Aptuveni 300 valstī notiekošās demonstrācijās piedalījās vismaz miljons Francijas iedzīvotāju.

Pensiju reforma paredz, ka Francijā pensionēšanās vecums tiktu paaugstināts no 62 uz 64 gadiem. Organizācijas apgalvoja, ka ielās izgājuši aptuveni trīs miljoni cilvēku, lai demonstrētu savu neapmierinātību ar valdības lēmumu.

Līdz ceturtdien notikušajiem protestiem Francijas amatpersonas uzstāja, ka vizīte noritēs kā plānota, neraugoties uz iedzīvotāju draudiem traucēt apciemojuma norisei. Ziņots, ka franču streikotāji esot atteikušies pat izklāt sarkano paklāju karalim. Arodbiedrība CGT paziņojumā komentēja: "Mēs nenodarbosimies ar istabu iekārtošanu, sarkano paklāju, citiem karogiem vai dekorācijām." Opozīcijas pārstāve Sandrīna Ruso skaidroja: "Svarīgāk ir ieklausīties demonstrācijās nekā izklāt sarkano paklāju karalim."

Bekingemas pils savā paziņojumā uzsver: "Karaļa un karalienes vizīte Francijā ir atlikta. Viņu Majestātes ļoti cer uz iespēju apmeklēt Franciju, tiklīdz būs pieejami datumi."

Portāls "Delfi" 16. martā ziņoja, ka premjerministre ierosināja Francijas konstitūcijas 49. pantu, kas ļauj valdībai virzīt pensiju reformu bez tās apstiprināšanas apakšpalātā. Šis paziņojums raisīja neapmierinātību opozīcijas vidū. Daudzi premjerministres virzienā raidīja neapmierinātus saucienus, citi dziedāja Francijas himnu un turēja gaisā plakātus ar uzrakstiem "64 gadi, tas būs nē". Šis paziņojums vēl vairāk eskalējis jau tā aktīvos protestus pret Makrona pensiju reformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!