Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Honkonga, kas ir reģionā nozīmīgs finanšu centrs, pret valdību vērsto protestu sērijas dēļ piedzīvojusi pirmo recesiju desmit gadu laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ķīnas autonomā rajona ekonomika uz septembra beigām sarukusi par 3,2%, ja salīdzina ar iepriekšējo ceturksni. Līdz ar to ekonomika samazinājusies jau otro ceturksni pēc kārtas un atbilst recesijas definīcijai.

Jau mēnešiem notiekošo protestu un sadursmju dēļ cieš tūrisms un mazumtirdzniecības nozare.

Nesaistīti ar ekonomisko recesiju ceturtdien protestu laikā gājis bojā 70 gadus vecs kungs, kuram pa galvu trāpījis kāds protestētāju un policijas sadursmju laikā mests priekšmets. Vīrietis nav piedalījies sadursmēs, bet filmējis notiekošo.

Jauna vardarbības eskalācija Honkongas protestos novērojama kopš pagājušās nedēļas nogales. Pirmdien policists sašāva kādu protestētāju, bet kāds vīrietis tika aizdedzināts strīda laikā ar protestētājiem.

Vēl pirms nedēļas, nokrītot no daudzstāvu autostāvvietas, policijas operācijas laikā gāja bojā 22 gadus vecs students.

Tautas protesti Honkongā sākās jūnijā, reaģējot uz vadības plānu pieņemt likumu, kas ļauj apsūdzēto izdošanu kriminālvajāšanai kontinentālajā Ķīnā.

Pēc plašiem protestiem iecerētais likumprojekts tiks atsaukts, taču demonstrācijas turpinājās un tagad pieprasa pilnīgu demokrātiju un izmeklēšanu par policijas darbību protestu apspiešanā.

Sadursmes ir kļuvušas vardarbīgas un oktobrī pilsētā tika aizliegta sejas masku izmantošana.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047. gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!