Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Novembra vidū notikušajos protestos Irānā nogalināti vismaz 304 un ievainoti vairāki tūkstoši cilvēku, atsaucoties uz organizācijas "Amnesty International" ziņoto, raksta portāls DW.

Iepriekš organizācija vēstīja, ka Irānā nogalināti 208 demonstranti, savukārt ASV īpašais pārstāvis Islāma Republikā pieļāva, ka dzīvību zaudējuši līdz pat 1000 cilvēku. Irānas amatpersonas nav publicējušas oficiālu bojāgājušo skaitu.

Organizācija paziņojusi, ka ieguvusi liecības un analizējusi videomateriālus, kuros redzams, kā drošības iestādes nogalināja protestētājus laika posmā no 15. novembra līdz 18. novembrim. Paziņojumā “Amnesty International” vēsta, ka vairumā gadījumu nāves iemesls bijis šautas brūces “galvā, sirdī, kaklā un citos dzīvībai svarīgos orgānos,” un tas liecinot, ka drošības iestādes atklājušas uguni, lai nogalinātu protestētājus.

Varasiestādes arī mēģinājušas apspiest protestus tā, lai iebiedētu demonstrantus un nepieļautu, ka kāds izplata informāciju par notiekošo.

Protestus Irānā izraisīja valdības lēmums palielināt degvielas cenas. Irānas valdība lēma, ka ikmēneša degvielas patēriņš privātām vajadzībām nedrīkstēs pārsniegt 60 litrus, savukārt degvielas cenas paaugstinātas uz pusi. Valsts prezidents Hasans Ruhani degvielas cenu paaugstināšanu aizstāvējis, sakot, ka papildu ienākumi tiks novirzīti nabadzīgākajiem valsts iedzīvotājiem. Protestu laikā teju visā valstī tika atslēgts internets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!