Foto: AFP/Scanpix/LETA
Libānas premjerministrs Saads Hariri otrdien paziņoja, ka, reaģējot uz 13 dienas ilgušajiem valdības pretinieku protestiem, iesniegs prezidentam Mišelam Aunam paziņojumu par atkāpšanos no amata.

"Esmu nonācis strupceļā. Es došos uz Baabdas [prezidenta] pili un iesniegšu prezidentam Mišelam Aunam paziņojumu par atkāpšanos no amata," uzrunā televīzijā sacīja premjers.

Viņš mudināja libāniešus saglabāt valsts stabilitāti un drošību. "Neviens nav lielāks par šo valsti," viņš sacīja.

Libānā protesti turpinās kopš 17.oktobra. Galvenie ceļi ir nobloķēti, valsts dzīve paralizēta. Demonstranti valdību apsūdz nemākulīgā valsts vadīšanā, nodokļu maksātāju naudas šķērdēšanā un korupcijā.

Protesti aizsākās kā reakcija uz nepopulāro priekšlikumu ieviest nodokli ziņapmaiņas lietotnēm, tādām kā "WhatsApp", ar mērķi papildināt budžetu. Lai gan politiskā elite izrādījusi gatavību pārkārtot valdību un veikt ekonomiskās reformas, tomēr protestētāji vēlas dziļākas sistēmiskas pārmaiņas.

Protestu kustību, kurai nav izteiktu līderu, organizē galvenokārt jauni cilvēki, kas dzimuši pēc 1975.-1990. gada pilsoņkara.

Libāna pakļauta Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda spiedienam īstenot taupības pasākumus apmaiņā pret finanšu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!