Foto: AFP/Scanpix
Teju 99% Dienvidsudānas vēlētāju nule notikušajā referendumā nobalsojuši par atdalīšanos no valsts ziemeļdaļas, liecina piektdien publicētie provizoriskie rezultāti.

No 9. līdz 15.janvārim notikušajā referendumā 98,6% vēlētāju balsojuši par atdalīšanos, pēc 3 197 038 balsu saskaitīšanas pavēstīja Dienvidsudānas referenduma komisija.

Vairāki simti tūkstošu biļetenu vēl nav saskaitīti, un galīgos rezultātus vēlēšanu organizatori sola nākammēnes.

"Daži apgabali vēl nav nodevuši savus rezultātus, līdz ar to pašreizējie dati nav uzskatāmi par pilnīgiem, un mēs turpinām strādāt, lai veiktu galīgo rezultātu apkopošanu," apliecināja referenduma biroja amatpersona Aleu Garangs Aleu.

Balsošanā piedalījās arī daudzi dienvidsudānieši, kas dzīvo valsts ziemeļos un ārzemēs.

"Mēs joprojām ceram, ka dienvidu rezultāti tiks izziņoti 31.janvārī, un, atvēlot laiku apelācijām, galīgie rezultāti tiks izziņoti Hartūmā 14.februārī," norādīja amatpersona.

Referendumā, par kuru vienošanās tika panākta 2005.gada miera līgumā, balsotājiem bija jāizšķiras, vai pārsvarā melnādaino kristiešu apdzīvotie dienvidi atdalīsies no arābu musulmaņu apdzīvotajiem ziemeļiem.

Jau trešdien kļuva skaidrs, ka vairums referendumā piedalījušos vēlētāju balsojuši par Dienvidsudānas atdalīšanos.

No 3 932 588 reģistrētajiem vēlētājiem referendumā piedalījušies 96%, un, atbilstoši trešdienas datiem, par neatkarību balsojuši 2 198 422. Līdz ar to jau tobrīd ievērojumi bija pārsniegts minimālais slieksnis - 1,89 miljoni balsu -, lai reģions varētu atdalīties no Sudānas Republikas.

Atbilstoši jaunākajiem datiem - šis pārsvars ir vēl lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!