Foto: Reuters/Scanpix
Kongo Demokrātiskajā Republikā 28.novembrī notikušajās vēlēšanās saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem uzvarējis pašreizējais valsts līderis Žozefs Kabila, piektdien informē ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz avotiem valsts Centrālajā vēlēšanu komisijā.

40 gadus vecais Kabila ieguvis 48,95% balsu, bet viņa galvenais konkurents, 78 gadus vecais Etjēns Tšisekedi – 32,33%. Vēlēšanu rezultātus vēl jāapstiprina valsts Augstākajai tiesai. Ja tas notiks, 17.decembrī Kabila tiks oficiāli pasludināts par valsts vadītāju. Inaugurācija varētu notikt 20. decembrī.

KDR opozīcijas partijas un prezidenta kandidāti vēl pirms vēlēšanu rezultātu izziņošanas pavēstīja, ka tos neatzīst, jo vēlēšanu norisē pieļauti daudzi pārkāpumi. Šī iemesla pēc Tšisekedi ir pasludinājis sevi par valsts vadītāju.

Opozīcija norāda, ka daudzi vēlēšanu iecirkņi pastāvējuši tikai uz papīra, bet daudzi biļeteni jau iepriekš bijuši aizpildīti par labu pašreizējam līderim. Tāpat konstatēts aizdomīgi daudz tukšu vēlēšanu zīmju.

KDR prezidenta vēlēšanas pavadīja bruņotas sadursmes starp dažādu kandidātu atbalstītājiem. Tajās gāja bojā ne mazāk kā 18 cilvēki, bet aptuveni 100 tika ievainoti.

Kabila kļuva par Kongo Demokrātiskās Republikas prezidentu pēc iepriekšējā valsts vadītāja, viņa tēva Lorāna Kabilas nogalināšanas. Lorāns Kabila gāja bojā Otrajā Kongo karā 1998.- 2002.gadā. Kabila jaunākais uzvarēja pirmajās prezidenta vēlēšanās 2006.gadā – toreiz par viņu nobalsoja 45% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!